Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 803-

па и по нашу. Упуства су са пуно практичних напомена, закључака и посматрања, стечена дугим проучавањем и темељитим познавањем саме ствари:. Што год има да се критикује или осуди, ту је учињено: а што има да се похвали или препоручи, и то је учињено. А наша савремена настава подлеже и сада као и свагда суду јавне критике, јер стоји на непоузданим ногама и заснована је на непоузданом темељу.

Пајо-ви Савети деле се на две књиге. Прва књига има осам, а друга десет глава. У првој књизи се савешују будући наставници и наставнице, шта ће и како ће радити, а у другој се удуљују: како да се опходе један према другоме: с месним властима; са свештеницима; са сељацима и ђачким родитељима. — У саветима Пајо препоручује, да се предају и моралне поуке у основној школи, а то је непотребно за малу децу (особито нашу). У другом делу Пајо упућује наставнике, да се немешају у општинске ствари, па ни у изборе. Можда ово вреди за француске прилике, али за наше. не. Код нас су још такве прилике, да учитељ мора да се меша у општинске ствари, баш у интересу саме школе. Ми не тражимо. да учитељ буде демагог, али грађанска права нико му не може оспорити.

Књига је пуна интересантних ствари из из школина живота и наставничког рада у школи и ван школе. Сва објашњења и казивања су проста и приступачна и нешколованим људима, којима такође ова књига не би била на одмет. Препоручујемо је наставницима и наставницама, да је набаве бар за школске књижнице.. _— Техничка израда је добра чиме се у опште одликују издања овога издавача! За превод веле они који се у језику разумеју, и који су сравњивали оригинал са преводом, да је добар. Цена је умерена.

Ст. М. М. учит.

В) НОВЕ КЊИГЕ ИЗ РУСКЕ ПЕДАГОГОШКЕ ЛИТЕРАТУРЕ

1. Безобразова, М. В. „О безнравственности. Спб. Цена 0'20 рубљи.

9, Вопросм! теорји и психологји творчества. Статђи ггг. Е. Аничкова, А. Горнфелђда, Д. Овсчнико-Куликовскаго, Т. Рарнова, К.. Тландера, В. Хоршева и Б. Лезана. Р. !. Изданје 2-е. Под ред. Б. А. Лезана 1:75 руб.

3. Гефмансе, Г. Психологи женцинњ!. Спб. 1'50 р.

4, Гладковљ, Б. Бесбдве переселени душљ и сношенахђ сђ загробнљамљ мрромђ (Буддизмђ и спиритизмљ). 0'40 р.

1 Писац је за дуго година био школски надзорник (инспектор) у једном округу (департману) у француској.