Učitelj

дописи 805

Дописи

Шабац, 11. марта 1914.

Примајући се положаја в, д. школ. надзорника предвиђао сам све тешкоће са којима ћу имати да се борим, јер сам познавао терен на који ступам. Али, доследност своме мишљењу и исповедању налагала ми је да се примим, и ако положај није до краја законом регулисан.

Ја сам већ за ово кратко време осетио прилично тешкоћа, које су дошле и као знане и незнане и као очекиване и неочекиване. Али ја имам и пријатних доживљаја и тренутака у овој дужности; имам, ако се хоће, и успеха. Докле ме оно прво гони на борбу и стрпљење, дотле ми ово друго даје снаге и одушевљења за истрајан рад и наде на успех.

Из тога свога досадашњег рада из стања школа које сам нашао, ја ћу изнети овде неколико момената, захваљујући предусретљивости уредништва.

=

Као свуда и у поцерском школ. срезу услед нередоввих прилика и оскудице у наставничким снагама мало је школа почело рад на време. Многе, већина, почеле су рад крајем септембра, неке у октобру, новембру, па чак и у фебруару. — Такво стање у знатној мери отежава наставницима рад, највећма доводи у питање постизање успеха у настави, који се очекује после нерада у прошлој години. Тога ради скраћени су наставни програми с обзиром на време рада и број разреда у одељењима.

ж

Већина школ. зграда није оправљана пред почетак шк. рада, јер се није имало чиме, нити су набављане какве веће потребе за школе. Па ипак успело се, да се изврше бар најнужније оправке, које омогућавају рад; а у шк. буџете за ову годину унете су позиције за темељније и потребне оправке и преправке и за уређење дворишта где то треба. — Да поменем овде, да је окр. шк. одбор био довољно предусретљив и према предлозима шк. надзорника, те су буџети свих школа у округу махом повећани, уношењем позиција за набавку хигијенске канте за воду од Д-ра Доб. Гер. Поповића, за мазање подова у учионицама олајем, за дневнице учитељима за долазак на учит. зборове и т. д.