Učitelj

806 УЧИТЕЉ

Како је стање школ. каса, па према томе како је и издржа. вање школа сад после ратних година, показује овај преглед из 1918. године.

1. Буџет за 3 осн. шк. у Шапцу износи 19.014 дин.

Од тога школе су примиле ........ 16.940, Осталогна луг |... 4. 2074 2. Буџет за 13 сеоских школа износе .. 28168. >, Од тога су школе примиле ........ 891 Остано на лугу.-. <=. а. 40 19277 7

Процентуално: примљено 34%, а на 6690.

Па и поред тако очајног стања успева се, да школе имају огрев, послугу и најпрече потребе. Успева се, јер се у општинама опажа, да има некога који бди над школама, који школе обилази и њиховом стању води богу.

Овде је згодно да поменем: да су све моје наредбе и сви "захтеви, упућени преко полиције, остали „глас вапијућег“ до данас; а на против, све наредбе, упућене непосредно председницима пре избора, извршене су у остављеном року. Природно јер сам се старао да се изврши само оно, што је могуће извршити у садањим приликама. Ограничавао сам сена конкретне случајеве. За мене је овако извршење мојих наредаба, довољан доказ, како би- школе стајале, кад би ми имали већа права власти према општинама и шк. одборима. По сад. законима шк. надзорник нема право да уђе у оп. суд и да изврши преглед Дневника касе, те да се увери колико је · наплаћено оп. приреза, а колико је од тога дато школи. С тога се могло да догоди, да је, приликом разрешавање једне оп. управе, нађено, да су сви часници и служитељи општински измирени у "својим платама до тога дана, и шк. служитељу се дугује плата и учитељици станарина за неколико месеци.

#

Прошлогодишњи нерад у школама и погодишњи превод ђака створили су хаос бројном стању ђака. Читава одељења бака воде се по учионицама, а међутим недолазе. Изговор је: материјална изнуреност, погибија или служба у кадру кога члана задруге, итд. Међутим има и неправилности при упису. Уписују се деца без обзира на вољу родитеља, на могућност школовања итд. о чему треба водити рачуна бар у истима где је због великог броја деце