Učitelj

донписи 815

набрајање, препричавање, учење имена и памћење година истори· ских догаћаја. При обради читања нашао сам у три школе у букварској настави метод срицања. У старијим разредима не обраћа се пажња на садржину чланака и болик, којим је та садржина исказана. Отуда је тешко наћи ученике, који умеју и лепо да читају и да разуму садржину и да оно што прочитају умеју да искажу. У рачунској настави греши се што се већа пажња обраћа формалној страни, а логичка страна се занемарује; рачунски задаци нису никад из једне стварне области да заинтересују ученике и немају примене у практичном животу, уместо очигледности у њој преовлађује вербализам. Да се ове сметње отклоне одржана су два учитељска збора са дискусијом, у марту и априлу пак приредиће се предавања из појединих наставних предмета.

Свршиће се Бор. МЛАД.

Проеветне белешке

Буџет Министарства Просвете и Црквених Послова. Целокупни Буџет Министарства Просвете и Црквених Послова за ову годину утврђен је у суми од 14,505.836:55 дин. У ову суму урачунати су расходи и на Државну Штампарију и Народно Позориште.

Буџет за народне школе и у старим и новим границама износи 5,625.048:24 динара и то:

А) за школе у сшарим границама:

Плате и додаци учитеља-ца и школ. надзорника, додаци за рад у продужним и вечерњим школама, награде за рад у тежим местима путне и селидбене трошкове и остало... .. . .-. - .. 4,037.898:24 д.

Б) за школе у ослобођеним областима: -

1) Плате и додаци надзорника и учитеља, повишице и регулисање плата, продужне школе и рад у тежим местима, . . . . . 1,386.150— д.

2) Разни материјални издаци за канцелариске трошкове, попутнине и течајеве за допуњавање спреме учитеља из нових крајева, накнада у разлици станарине итд. Свега . .. . . ... 1,587.150'— д.

И Црна Гора нас претече! Црногорска Народна Скупштина донела је почетком ове године измене и допуне у закону о народним школама, које су добиле и највишу санкцију. По тим изменама и допунама повећане су и учитељске плате. Тако почетне учитељске плате почињу, 1400 перпера (динара) а завршне 3400. С овом се платом могу пензионисати учитељи по навршетку 32 годиие службе. Учитељи-це, који би хтели служити и даље, добијају још једну повишицу од 250 перпера.