Učitelj

816 УЧИТЕЉ

Исто тако повишена је и станарина у свима категоријама тако да учитељи на Цетињу добијају 70 перпера месечно а по окружним местима по 50.

Курсеви за допуну учитељске спреме. Министарство Просвете и Црквених Послова предвидело је ове године у своме буџету 50.000 динара за допуну учитељске спреме. Ову суму је по свој прилици Министарство ангажовало за отварање курсева на којима ће се спремати недовољно квалификовани учитељи и учитељице и бивши егзархиски учитељи који су остали у новим крајевима после ослобођења са жељом да служе у својој новој домовини. Ми смо се већ изјаснили о вредности тих курсева и формирању нових духова овим течајевима, али кад већ то мора да буде онда би било сасвим умесно побринути се и за усавршавање наше педагошке струке у опште одашиљањем извесног броја учитеља у друге културне земље као Немачку, Француску, Швајцарску итд. где би провели по 1 годину ради упознавања са напретком сувремене педагошке науке, литературе, нових наставника средстава, и школског уређења а дала би им се прилика и да изуче стране језике те да се могу користити туђом стручном литературом, и тако подизати ниво народне школе и просвете.

"Надамо се да ће Господин Министар ову нашу искрену напомену оценити правилно и да ће још ове године пробрати извесан број одличнијих учитеља -и послати их бар у Јену на слушање феријалних курсева, о којима доносимо и нарочиту белешку од господина РОг. В. Бакића, у редовима који долазе за овима.

Научни течајеви у Јени одржаће се ове године од 23. јула до 5. августа (5. до 18. авг.). Према програму биће преко 60 различних течајева, са 6 часова и с 12 часова, и поред тога биће још предавања. Прошле године било је 866 учесника из разних земаља. Овогодишњи програм градива представља дели се на седам одељења: природне науке (16 течајева); педагогика (20 теч.ј; наука о религији и религијска настава (7 теч.); физиологија, психологија и философија (6 теч); литература, историја, народна економија (6 теч.); вештина предавања, течајеви за је-_ зике, настава моделовања и цртања (7 течајева); засебан течај за државно-грађанско образовање и васпитање (6 течајева).:

читаоцима „Учишеља“

Уредник овога листа г. Мих. М. Станојевић, који је због свога нарушеног здравља морао провести неко време на Јадранском приморју — вратио се с пута и предузео је уређивачке послове листа понова. Моле се читаоци да извине извесне коректорске погрешке које су се поткрале у овој свесци за ово време његовог одсуства.

Уредништво „Учитеља“.

1 Програм ових предавања може се добити бесплатно код д-ра В. Бакића професора Велике Школе у Београду.