Učitelj

САОПШТЕЊА О ЗАКОНУ О НАР. ШШОЛАМА 1029

што бива редовно код чиновника због сеобе и одузимања прве плате за удовичкн фонд. 5

11. У ред учитеља коме чл. 19. одређује плату треба уврстити и све данашње сталне учитеље, без обзира, коју су школу свршили само ако су у време ступања у службу, њихове квалификације биле. довољне за тај положај.

За ову измену говоре исти они разлози наведени под 3.

12. Трећи одељак чл. 21. треба сасвим изоставити. Он је у опреци са последњим одељком чл. 14. није ни правичан ни логичан.

Какве разлоге може имати, да се свима учитељима повећава плата, а да се то повећање не односи само на оне, који су век провели у тој служби, и деси се да су у време ступања нова закона навршили 32. године службе. Њима се место награде даје деградација. Њихови другови који су бити у другој служби или пензији па реактивирани, добијају ово повећање плате, пошто ће нешто доцније навршили тај број година.

Десиће се, да учитељи млађи по годинама службе, а истих. квалификација, престижу старије.

Закон треба да има пуну важност за све оне, који се затеку у служби, кад он ступи на снагу.

13. Има доста случајева, да још нису урачунате године службе оним нашим учитељима, који су служили у турској царевини. Те године службе закон није обухватио, него је сваки поједини случај, решавала Народна Скупштина. Али скупштина одавно не стиже да. такве молбе уважи и реши.

Зато код чл. 30. треба унети додатак, да се у године службе и периодске повишице учитељима и учитељицама из старих граница урачуна и оно време, које су провели у Турској Царевини. као српски учитељи.

14. Од првог става чл. 31. треба задржати само речи „Превод на плате по овоме закону извршиће се 1. јануара 1915. године.“ а све остало изоставити.

Мислим да није тешко увидети како је неправично мале учитељске првишице цепкати на трећине, кад тако није рађено приликом промене закона ни код судија.ни код професора, чије су плате знатно веће.

Сем тога овако дељење стварало би врло велику забуну и посао у администрацији и буџетирању.

П. Ј. Петровић