Učitelj

1042 УЧИТЕЉ

жавном Савету. А када се Министар који је ту законску казну био уклонио са тога положаја, аката по тој ствари у Министарству није било, те је овај човек ни крив ни дужан са дубоким болом у души и са стојичким темпераментом посматрао убирање својих идеала и грозно мрцварење друштвенога морала за кога се он тако много борио. -

Гледајући умирање својих идеала са дубоком раном у грудима, и он је постепено умирао као позно јесење цвеће, као његови рани идеали. И када се је једнога дана фебруарско сунце скривало крају, један мали погребни спровод испраћао је у влажну и мемљиву раку тело једног младог и одушевљеног човека — испраћао га је на онај пут са кога се више никада неће вратити.

Слава Жарку Стојимировићу !

Браничево. РАДИША М. СТЕФАНОВИЋ

+ Милутин С. Сокић

учитељ у Шапцу, управник Школе Шабачке Трговачке Омладине, наставник Занатске Школе, члан утемељач Учитељског Удружења и члан управе Шабачког Учитељског Збора.

На Богојављење, 6. јануара ове године између 10 и 11 часова пре подне, при раду школском, умро је напрасно Милутин Сокић.

Пок. Милутин родио се 15. јануара 1874. године у Ужицу. Свршио је Учитељску Школу у Београду и положио учитељски испит, с врло добрим успехом, 1894. године.

За сталног учитеља постављен је !. августа 1894. год. Служио је као учитељ у Бадовинцима (Мачвански), Шапцу, на Ориду, (Поцерски) и Шапцу.

У учитељској служби провео је свега 19 година, 4 месеца п 6 дана.

За време своје службе имао је 18 одличних оцена у своме школском раду.

Поред рада у школи био је неуморан усталац на уређивању школе, на помагању хуманих установа, на подизању школске зграде на Ориду која својом лепотом и удобношћу не изостаје иза велико варошких школа. У Шапцу је уставио школу Шабачке Трговачке

Омладине у којој је био управник од оснивања до своје смрти.

Са њим се пред црквом у име Шабачког Учитељског Збора и Главног Одбора Учитељског Удружења опростио председник збора г. Живојин О. Крстић лепим говором који ће се донети у „Учитељу“ накнадно.

Нека му је слава и вечан помен!