Učitelj

УМРЛИ УЧИТЕЉИ У 1913—14. год. 1043:

т Персида Ј. Динића учитељица

Пре картког времена умрла је у Београду Персида Динићка, учитељица у пензији, супруга нашег друга г. Јована Динића учитеља из Београда.

Покојна Персида била је добра учитељица, увек исправна и тачна у дужности, примерна домаћица и узорита мајка. Подлегла је смрти пре времена. Узрок је томе тешкоћа нашег посла и борба у животу. Рођена је у Пожаревцу. Свршила је В. Ж. Школу у Београду и учитељевала већим делом у разним местима окр. Пожаревачког као Жагубици, Петровцу, Рановцу и Лучици. 1912 године добила је Жарково али због тешке болести није ни радила у том месту већ после годишњег боловања пензионована пред саму њену смрт.

Била је и утемељач учит. удружења.

Бог да је прости и вечна јој памет.

+ Божидар Н. Донић

учитељ рођен 29. јуна 1370. год. у Ћуприји, умро 15. фебруара 1914. у Жагубици.

Одличан учитељ, одличан просветни радник, одличан. друг.

У 44. години свога живота а 24. рада просветнога њега не-. стаје, ади остају успомене тако лепе и миле да их нико од познавалаца и другова пок. Боже неће никада заборавити. Остаје рад, остају дела његова којима ће се и сви учитељи српски поносити. Марљив до крајности, а сав предак узвишеном послу своме, он није знао за умор. У школи, у друштву, на просветном пољу или културном свуда је био међу првима. То сведочи његов рад у свима местима где је са службом био нарочито у Н. Аџбеговцу и Жагубици, где је оснивао и певачке дружине и стрељачке и земљорадничке задруге и млекарске и у њима бивао беспрекоран члан до саме смрти своје.

Свагда разговоран, весео, мио — био је омиљен како код својих ђака тако и код другова и грађана. Онај дивни испраћај вечном станишту његовом то најбоље сведочи. Неколико другова. његових и пријатеља опростили су се са земним остацима његовим. у име школе, другова и грађанства.

На самим врелом бристре Млаве, где је гробље жагубичко,, почива вечни санак и он, наш врли друг Божидар.

Колико је много изгубљено у њему и колико је вредноћа и: марљивост његова била види се и по књижевним редовима његовимаа које је — на жалост — већим делом недовршене оставио. Ту су: Историјски речник у пола израђен, па Географски такође.