Učitelj

4

на време објављиваће у Српским новинама и то последњи пут бар на 30 дана пре дана уплате.

Они пак задругари који са уплатама закасне за 3 месеца па их неположе ни после тога рока за 10 дана на писмену опомену бришу се из чланства. Од уплаћеног улога враћа им се ља у остаје основном фонду. на који у случају ликвидације имају права само заостали чланови задруге. Вредност основног фонда дужан је попуњавати сваки нов задругар, ако би он према броју задругара био већи од 5 дин. на свако лице које ступа у задругу.

Девојкама задругарима на случај удаје кад престану бити чланови задруге не задржава се ништа од уплаћених улога већ им се враћа цео улог.

Члан 17.

Редовни улози не могу се вратити задругару ни у ком случају док задрузи не измири све своје обавезе. Ни вишак улога не могу подићи задругари којима је на подлози истога дат зајам или кредит отворен за животне намирнице, потрошачке задруге, и друге: послове којима се задруга бави док не исплате своје дуговање. |

Члан 18.

У формулару чланске књижнице морају бити рубрике за упис редовних улога, узетих зајмова и отплате с каматом, потписе - ПрЕЈ седника и књиговође, одн. благајника.

Навикавање на штедњу

Члан 19.

Задруга прима од свакога новац на штедњу, на који плаћа камату. Камату одређује Управни Одбор с времена на време ну она никад не може битн већа од камате коју задруга наплаћује.

За узети новац под камату задруга јамчи целокупном својом имаовином. >

Члан 20.

Новац на штедњу прима се под уговором узајамног отказа. Сваки улагач добија уложну књижицу у којој мора бити означено: редни број, сума у цифрама и словима, уговорене камате узајаман отказ и евентуалне одредбе о исплати.

Сваку уплату и исплату потврђује председник са благајником.

Члан 21.

За уложну књижицу плаћа улагач 0,50 дин. а за дупликат 1 дин.

За ђачку штедњу прописује Управни Одбор нарочите формуларе. Послови су Задруге ови:

1. Штампа и издаје одабране и корисне књиге, листове и друге публикације за народ и омладину.