Učitelj

г) искључењем из чланства; д) кад који члан својом кривицом пропусти уплаћивање предвиђено овим правилима.

Члан 12.

Члан, који жели иступити из задруге, дужан је о томе известити Управни Одбор и то бар на три месеца пре краја Задругине рачунске године.

Члан 13.

Ако задругар који иступа има што да прима од задруге на. име улога уложених по чл. 15. ових правила или добити на њих, они ће му се исплатити одмах или најдаље за 3 месеца, рачунајући од дана кад је престао бити задругар, и то само у случајевима ако нема још каквих обавеза према задрузи.

Али ако имаовина задруге заједно с резервним фондом и уплатама свих задругара достигне потребну суму ради покрића дугова, он ће бити дужан положити Задрузи део недостатка што на њ пада према годишњем разрачуну кад је престао бити задругар.

Ако Задруга у току 3 месеца његова иступања престане онда не вреди његово иступање или искључење.

| Члан 14.

Пошто се друштво оснује положиће сваки задругар на позив управног одбора 6 динара за основни фонд 1 динар за резервни фонд и 1 динар за уложну књижицу и оснивачке трошкове. Поред тога и први редовни месечни улог. Ова одредба важи и доц· није за сваког новог члана који се уписују у Задругу.

Члан 15. Редовни месечни улог плаћа се задрузи према плати и то: до 70 дин. месечно 2 дин. месечно од 70 до 100 “ о = >= 10: 170 5 4 => _ "| -“ 0 5 о = О ~ 300 ; бе. > преко 300 дин. – 1055- Е

Ну ако би који члан задруге хтео да улаже више него што му долази по овој стопи уписиваће му се тај вишак у књижицу и према тој уплати одређивати дивиденда од прихода на крају год.

Члан 16.

Задругари плаћају своје улоге месечно и то: почетком свакога месеца најдаље за првих 5 дана. Ну ако не би положили свој редовни улог још за даљих 10 дана плаћају на име казне у корист резервног фонда 0,20 дин; ако би закаснио са уплатом још 15 дан плаћа казну 0,50 дин.

Позив за уплате задругара који нису испунили своје обавезе