Učitelj

п

9. Хартије од вредности стављаће се по курсу последњег дана пословне године;

3. Сумњива потраживања записаће се по вредности, која је према приликама вероватна ; а пропала неће се ни стављати у биланс;

4. Сви трошкови административни ставиће се у годишњи рачун као издатак, а трошкови око прве организације исплатиће се. амортизацијом у року који се у правилима мора утврдити;

5. Сума основне главнице. као и сума правилима прописаног резервног фонда ставиће се у дуговање (пасиву); и

6. Добит и штета која се покаже по поређењу свеколике имовине (активе) и дуговања (пасиве) стављаће се нарочито у закључку биланса.

Члан 61.

Од изнађене чисте добити одваја се:

10% за резервни фонд

109» на име тантијеме Управном Одбооу

59) тантијеме Надзорном Одбору

5%, управнику и чиновницима сразмерно њиховим платама, труду и времену службовања, и за растурање патриотских књига по неослобођеном Српству и одржавање духовних веза са учитељима српским и словенским, онолико колико одреди Управни Одбор.

Остатак добити дели се по количини уложених динара свију задругара и распоређује на сваког задругара према динарима које сваки посебице има.

Члан 62.

Управни Одбор дужан је саставити биланс најдаље за месец дана пре редовног збора и предати га на преглед и оцену Надзорном Одбору. -

Члан 63.

Надзорни Одбор испитаће. исправност и оверити биланс рачун добитка и губитка са рачуном изравнања па поднети о томе збору свој извештај.

ћ Члан 64.

Збор не може решавати о чистој добити нити одобравати ра-

чун без извештаја Надзорног Одбора. Члан 65.

Биланс задруге са извештајем Надзорног Одбрра штампаће се најдаље на 8 дана пре збора и ставити на углед у стану задруге. Члан 66.

Кад збор усвоји закључне рачуне — биланс — Управни Одбор мора га објавити најдаље за 15 дана.

Члан 67. -

Дивиденда се почиње исплаћивати на 3 дана после свршеног