Učitelj

10'

заступљена најмање '/2 задругара и ! више и да за ту измену гласају 3/4 гласова на том збору.

Члан 55.

О раду на збору води се записник, који потписују председник зоора, секретар и изабрани потписници а оверава комесар Мин. Нар. Привреде.

Члан 56.

На збору сваки задругар има права на 1 глас. Задругари који би као чл. имали уложених 500 дин имају право на 2 гласа, а који би имали уложених 1000 дин. имају право на 3 гласа. Од три гласа нико више гласова не може имати, па макар колику суму улога имали у Задрузи.

Гласање бива јавно и поименично, а може бити и тајно, кад то збор реши. Али избор Управног и Надзорног Одбора врши се увек тајним гласањем.

Члан 57.

Задругар може учествовати и гласати на збору само лично, Но сваки задругар може заступати личности којима је он природни заступник. |

Члан 58.

Ако Управни Одбор не би сазвао редовни збор у року предвиђеном правилима, онда је то дужан за 15 дана учинити Надзорни Одбор, но ако и овај то не учини, онда сами задругари, који представљају '/5 део од целог капитала друштвеног.

Члан 59.

Ванредне зборове сазивају Управни односно Надзорни Одбор кад год за потребно нађу, а могу и сами задругари то учинити то кад и за редован збор. Ванредном збору председава председник оног одбора који је збор сазвао, а ако су задругари збор сазвали онда ће збор изабрати другог председника.

Биланс, подела добити основни и резервни фонд

„Члан 60. На дан 30 јула сваке године закључују се задругини рачуни и по том саставља билансу који мора учи: |

1. Свака покретна имовина и свако друштвено потраживање

стављаће се у биланс по вредности, коју има последњега дана пословне године, а непокретна по цени коштања. Али ако би непокретна имовина из ма којих узрока пала у цени, надзорни одбор одредиће три вештака незадругара, да је процене, и овако нађена. цена завешће се у биланс; -