Učitelj

ОПШТА ПЕДАГОГИКА 997

први васпитни чионици, који би се тако познавањем — одржавањем тих веза узајамно помагали у извођењу васпитних задатака. Јест, поред ових постоје и трећи, односно други, васпитни чиниоци, а то је друштво, које има врло велики васпитни утицај како посредни, тако и непосредни. Али, како ми немамо могућности да тај непосредни васпитни утицај друштва отклонимо или за овај циљ модификујемо, пошто је то задатак њега самога, општине и државе, то ћемо га оставити њему самом и државном законодавству, која ће се за измену његову сама у своје време постарати. О посредном утицању његову морамо водити најозбиљније рачуна и тежити свим силама да га уклонимо бар у онолико, у колико то могу учинити школа с једне и кућа с друге стране. Тај би се посао најбоље извео, ако се постарамо да су деца — наши васпитаници, у школи, дворишту и на улици за време школског рада под нашим надзором, а кућа ће имати за задатак да пази на њих за време слободно — ван школе. И онда ће једно друго допуњавати и усмено или писмено о специјалним случајевима извештавати, или се по потреби и посаветовати. Овакав рад дао би неоспорно сигурне резултате.

Педагошко начело још из ранијих времена познатог педагога Џон Лока „Примери најбоље васпитавају“ остаје и данас принцип кога се и ми морамо строго у васпитном послу придржавати. Искуство нас је васпитачко у томе много поучило и упутило видевши, како се разноврсни догађаји било на улици или друштву ревносно преносе у душу дечју, и како их радо понављају и репродукују, ако им се то допада, или се гнушају и с презрењем понављају, ако им се не допада. Значи, да децу треба клонити од рђавих примера и свега онога, што би на њих штетно утицало, а по могуству упућивати их онамо, где се имају научити чему лепом, добром и корисном. Како су наше улице такве да нам чешће пута могу бити од штете, због рђавих примера, у васпитном погледу, него ли од користи, то се морамо трудити, и децу нашу са улица склањати или бар под нашим надзором пратити. Највећу пажњу морамо обраћати на њихово кретање и бављење у слободним часовима, а то је онда кад су ван куће и школе У ову категорију

» Овде ће нам се поставити питање: ко ће водити рачуна о деци која су раденичка, пошто су њихови родитељи по вас. дуги дан на раду. Ту бисмо могли да се помогнемо двојако: установом нарочитих забавишта, или остављањем те деце под надзором рођака, или узајамним изостајањем и контролом матера такве деце. Наравно удружене њих неколико.