Učitelj

ОПШТА ПЕДАГОГИКА 987

повлаче две кривице: лаж и нерад, а васпитни је циљ, да се деца науче раду и истини. Она пак деца која имају диспозиција за лаж или нерад, гоне васпитача да на њих што већу пажњу обрати и од ове их одучи.

Некима домаће задатке израђују матере, браћа или сестре, а. то неби требало допустити, јер се и овим поступком куће одмаже школи — ученицима учећи их такође нераду и лажи. Они нису“ задатак сами радили и онда се нису научили — извежбали у ономе што се њима хтело; не уче се раду. Дакле, циљ је промашен, а по том, што они сад тај рад подносе као свој и онда излази, да их кућа помаже како у нераду, тако и у лажи. Школа пак тежи“ да одвикне ученике од тога, ако за то већ имају диспозиција, или. ако им се то с неке стране накалемило мислећи, да ће их тај пут добру одвести. Деца наравно незнају да наставници познају и могу“ одмах закључити: да ли је то њихов рад или не, па мисле да ће проћи, али се преваре. И онда настају саветовања, опомене па и: казне од стране ових, да би томе стали на пут иову злоупотребу“ деце и куће спречили. Као што се из овога већ види, за ову кривицу носи одговорност колико дете, толико и кућа, коју он неможе казнити, стога би требало да се кућа од овога чува колико у интересу школе, толико и у интересу своје деце. Кућа треба да настојава и да се стара како би се домаћи задаци увек и што. брижљивије израђивали; да утиче саветима, контролом па и помоћи израду ових, али та помоћ несме бити без сарадње и вежбања ученичког. Треба их пустити да се мало и помуче, како би: се навикли на самостални рад на саморадњу, а то се и хоће да постигне овим васпитним поступком, јер је саморадња једно од. од видних начела дидактичких, које и савремена педагогика потребује. Ми признајемо, да је родитељима неугодно посматрати своје дете како се мучи око израде задатка, али ипак саветујемо да сеуздрже и своје родитељске осећаје савладају хладним посматрањем, јер и народна пословица лепо каже: „Без муке, нема науке“, аи песник нам још речитије вели: „Без муке се сабља не сакова, без боја се песма не испоја !“

Највише се помоћ куће испољава у почетној настави читања и писања (1. раз.). Стари правац методике овога предмета различитији је од новијега. Он је у први мах лакши и згоднији, али се доцније опажају све незгоде и муке, које се могу запазити у настави овога предмета. Наставници забрањују деци, да их ко код.