Učitelj

МЕТОДИКА 937

У ову групу убраја се и динар и ако нема метарску основицу већ само десетичну поделу; а тако се убраја и сшепен као мера топлоте, којим се обележава ступањ топлоте а ређе је потреба да се рачуна и том мером у основној школи.

Пре сваког рачунања неизоставно је нужно сваку меру чулно показати, објаснити њене множине и размерне делове и добро упознати децу са њиховим међусобним односом. Најподесније је за то прво показати метар и остале мере дужине, али је лакше почети обуку динаром, пошто је то свима познато и ако је вредност ствари деци непојмљивија него дужина ; и ако деца теже схватају да се и вредност може мерити.

Чим се деца довољно упознају са мерама вредности прелази се нг рачунање. У већини школа о динару и о новцу не даје се тачан појам, нити се новац сматра као роба, па за то неће бити на одмет следеће напомене. Најпре се објасни размена ствари и трговања, те се покаже улога новца у саобраћају (средство лакше размене). Затим се објасни основна мера (динар, паи пара), а потом разни новци метални, објашњујући да крупнији новци служе лакшој и бржој исплати већих вредности а ситнији за тачну исплату и малих вредности. — Свуда ће се чути: Колико у динару има пара» — десетака» — гроша» — што није тачно речено. Динар се као и свака роба мења за другу робу, па тако се треба и изражавати лепше и тачније, и ако стварности не штети ни једно ни друго. Много је и лепше и истинитије речено: Колико пара вреди динар — Колико се динара добија за златник — За колико се динара мења банкаг — — јер, нити у динару има пара нити у златнику динара. — Ако би у рачуну дошао случај да се рачуна златницима, дукатима, банкама — то треба рачунати само као монету а никако друкчије, пошто златник носи то име само у злату звечећем, а банка као папирни новац; неко може имати 5 зл. 4 банке 35 дин. а други толику суму може имати у банкама или у динарима, а да нема ни једног златника, односно банке.

Сваким именом метарских мера може се самостално изразити количина 1м.и 5 дм. може се рећи и 15 дм., али то није правилно па није ни у обичају. Да би се број више цифрен лакше прочитао одвајају му се по три цифре у класу, па тако и у метарским мерама се ради, и одвајају се по три цифре за основну меру, по три за хиљаду пута већу или мању меру. На овај начин добију се нпр. у мерама тежине мере: килограм, грам и милиграм; или код мера дужине: километар, метар и милиметир. — Да се овако количина

УЧИТЕЉ - 60