Učitelj

936 УЧИТЕЉ

је мера а десетак је множина. При писању мера десетичног система сва наименовања могу се сматрати као мере, али то је сувише развучено и у саобраћају потпуно избачено, него се именују основне и њине најситније мере. Тако се вели: 15 литара и 60 сантилитара; или: 250 кгр. и 345 грама; или: 80 метара и 560 милиметара ; или: 15 Ел. и 70 л; 5 Км. 600 м; 45 дин. 70 пара; итд; а никад нико на каже: 12 л. 5 л. и 6 дл; или 8 Егр. 4 Дгр. 5 гр.; или: 8 Ди. 5 дм. 6 см.; или: 4 банке 5 дин. и 7 десетака, — банке се издвајају само као монета.

__ Према овоме погрешно је једну количину цепкати на сва могућа мерна имена, већ треба узети само онолико колико се мера јавља, а остале рачунати као њихове множине, нпр 350 л. 80 сл. може се још изразити и: 3 Ел. 50 л. и 80 сл. али само у случају: кад се хоће Ел. да истакне као основна мера. Дакле, више имене количине треба што већма сводити на мање бројева, те да се најзад сведу на израз једним јединим бројем. У неким уџбеницима и у огромној већини школа на ово се не пази већ се деца ради уображене јасности и чулности изгубе у сијасету бројева оделитих имена. А ако количина изражена бројевима разних имена једне мере чини једну мерну целину то се и сви ти бројеви морају схватити као целина, као један број, јер кад се за једно јагње плати 6 дин. и 40 пара. то је сума вредности једне ствари недељиве. Нарочито се метарске мере јаче истичу својом блискошћу и неразлучношћу услед тога, што се мање мере према већим појављују као размерни бројеви, као разломци десетни. Напротив, тако јака сродност и не постоји међу бројевима који означују време за чије мерење чешће се јављају саме мере него множине, па услед тога се у обележавању количине времена мора казати више бројева разних имена, нпр. Марко се родио 1907. год. 5, месеца 10. дана у 8. часова и 35 минута у вече, — а овде се нигде две мере не могу спојити у једну па да даду количину. која се у пракси чује, јер нико не каже: 340 минута, 200 дана, 420 часова итд.

Из довде реченог очигледно је да се количине разноимених бројева ' морају разлучити у две групе, у групу мера десетичног и метарског система, и у групу мера недесетичног система. Па и рачунање таквим количинама различно је.

1. Количине метарских мера У групу метарских мера рачунају се све мере којима је основица метар, а то су: метар, литар, грам, квадрашни метар, кубни метар, ар, као и њихове множине и њихове мање размерне мере.

ве ај -

|

Ка