Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 971

6. „Маекљ“ је илустровани породични и школски журнал за децу средњег и старијег узраста, који излази 12 пута годишње у Москви. Даје 12 прилога који садрже у себи материјал из разних дечјих грана као: путописи, песме, приповетке, природне науке итд. Журнал издаје редакција популарног педагошког журнала „Слободно васпитање“ и уређује се по принципима слободног васпитања и образовања. Цена му је 5 руб. годишње за Русију а за "Србију више. Адреса: Москва, Трубецкој пер. 8.

7. „Дле малотокђ излази годишње 12 пута и даје око 20 прилога у књигама и илустрацијама. Уређује се врло добро. Цена му је за Србију 3.50 рубљи.

8. „Игрушечка“ се уређује у Петрограду нарочито за децу млађег узраста. Излази 24 пута годишње и даје око 35 прилога у књигама и илустрацијама. Цена је листу 8 50 руб. годишње за Србију. Адреса; Екатеринински к. 29.

9. „Краснђје зори“ излизи два пута месечно. Даје 16 бесплатних прилога у књигама и 12 лепих слика. Цена је 5 руб. за Србију. Адреса је: Петроград, Гогољева улица број 16.

10. „Задушевное слово“ излази два пута недељно у два примерка : један за децу млађег узраста од 5—9 година. а други за децу старијег узраста од 9—14 година. Сваки се примерак за себе „уређује и даје ове додатке: 48 прилога у књигама, 12 прилога нових игара и занимања за децу; 12 илустрованих књижица; 12 илустрованих путописа; 8 књига стихова за децу и још много друтих прилога. Ово је највећи руски дечји лист. Цена му је 8 рубаља тодишње за Србију. Адреса: Петроград, Гостини двор 17.

1. „Тропинка“ је илустровани дечји журнал, који излази два пута месечно а уређује се за децу средњег узраста. У листу се штампају; песме, басне, приповетке, чланци научно-васпитног карактера, ребуси, задаци итд. Цена је листу за Србију 5 руб. годишње. Претплатити се може код Волфа књижара у Петрограду.

_ Браничево. о. ОР

Г). НОВЕ КЊИГЕ И ЧАСОПИСИ

Рајина књига. Из школ. живота. Написао Ник. С. Сретеновић. Београд 1914. Цена 0:50 дин.

Никола Сретеновић учитељ написао је 3 лепе причице из школ. живота, које је посветио успомени свога преминулог синчића Раје, те по томе је и ова књижица названа Рајина књига. Препо-

Ручујемо је.

На Косову написао Коста Драгосавац. Загреб -1914. год. У овој лепој књижици износи писац своје импресије са Косова поља на које је путовао прошле године. Књижица је врло интересантна

62»