Učitelj

978 У ЧИ Е ЈЕ

— Мени је мило што могу да изсесем један конкретан пример. У селу Н. председник је сед човек, који је пре 3—4 године грозно, _ тужио учитеља па и сад опет то чини. Сад се баш ислеђује тужба. Али, тај председник давао је школи овим редом прирез: 28. фебруара 134,76 дин., 31. марта 126 дин., 30. априла 190 дин, и 30 маја око 100 динара. Свакад је управитељу дозвољавао књиге да их прегледа и увек на врло учтивим тоном извештавао...... Сваки, сами, нека врши све што закони наређују, па ће бити успеха.

Успех није баш сјајан али је приличан. Знам, да би био сјајан; кад би сви началници разумели своју дужност као што је разумео. наш окр. началник.

Покушајте и ви остали надзорници ово — али сви.

КС

Просветне белешке

Откривање Доситејевог споменика. На трећи дан Духова Београд је имао: један свечан дан. Око споменика Доситеју Обрадовићу, учитељу, просветитељу и књижевнику, били су сакупљени представници готово целог Словенства, да заједно. са браћом из проширене Србије одаду и овога пута пошту неумрлом Доситеју. Тада. је на свечан нечин откривен Доситејев споменик.

Још у очи дана када ће се обавити свечаност, Београд је имао у својој сре-. дини госте из многих југословенских општина и културних и просветних удружења која су иа позив Српске Књижевне Задруге и општине београдске, дошли да учествују на тој свечаности. Ту је био представник Загреба, председник г. д-р Хољац са одборницима, г. Кучера, председник Матице Хрватске са једним одборником, г. Љубомир Бабић, председник Друштва Хрватских Књижевника, г. Никола Бабић, председник Матице Српске, г. Антун Пуљези, председник дубровачке општине са одборницима, изасланик „Српске Зоре“, г. Ђуро Војводић, председник книнске општине са одборником, одборници општине љубљанске, представници црквено-школске општине из Новог Сада, представници читаонице у Иригу са око 20 чланова српске црквено-школске општине у Чакову родном месту Доситијевом и још приличан број гостију и изасланика просветних и културних установа.

Свечаност је почела у 10 часова пре подне кратким поменом на гробу Доситејевом, који је пред Саборном Црквом. Помену на коме је чинодејствовао митрополит Димитрије, присуствовао је у име Краља његов први ађутант г. Штурм, Министар Просвете чланови Академије Наука, гости, црногорски посланик у Београду г. Мијушковић и прилична маса грађана.

За време кратког помена на Доситејевом гробу, огромне масе света придолазиле су и грабиле места око сквера пред Калемегданом, где је има ло да се изврши свечано откривање споменика. Ђаци свих школа војници и Војна Академија