Učitelj

ПРОСВЕТНЕ БЕЛЕШКЕ 97%.

били су упарађени свуда около тога тесног простора, на коме се још у 9 часова, већ није могло наћи места.

После помена сви су дошли пред споменик, где је отпочета свечаност. Митрополит са свештенством одржао је и ту кратак помен, после кога је скинуто платно.

— Слава Доситеју, захорило се, када се појавио Доситеј, представљен као путник и народни просветитељ. !

Бурно пљескање и узвике прекинуо је г. Ст. Новаковића, председник Књижевне Задруге и одбора за подизање споменика. У своме кратком и лепом говору“ г. Новаковић је изнео заслуге Доситеја као просветног радника и на крају, обраћајући се председнику општине, предао му је споменик на чување.

Затим је говорио председник општине г. Ђ. Несторовић, који се у своме“ говору заветује, да ће чувати Доситејев споменик као највећу светињу.

После г. Несторовића говорио је Министар Просвете. У своме дугачком говору, г. Јовановић је истакао значај тога дана, у који је Доситеј прикупио око себецело Југословенство, као што је то и за свога живота радио својим путовањима и просвећивањем. Затим је још говорио г. Павле Поповић у име Универзитета.

После свршених говора положени су венци на споменик. Г. Јуришић Штурм положио је сребрне венце у име Краља и Престолонаследника. Затим су сеређали остали венци од стране: Народне Скупштине, владе, Министарства Просвете, загребачке општине, Матице Хрватске, дубровачке општине, љубљанске општине, Универзитета, чаковске општине, книнске општине, Срба и Српкиња из Книна, прашке општине, Матице Српске, југословенске националне омладине из Београда; . српског Соколства, општине цетињске, професорског Друштва, првог јеврејског Женског Друштва, Свештеничког Удружења, Кола Српских Сестара, Женског Савеза, Женског Друштва, Словенске Матице, спљетске општине, Академије Наука,. г-ђе Драге Танезовић, професора нишке гимназије, трговачке омладине и Учитељског Удружења.

Свечаност је завршена поворком београдске школске омладине, која је, пролазећи уз звуке војне музике, клицала Доситеју са узвицима „слава му“.

Истога дана по подне била је у Народном Позоришту представа „Младост“ Доситеја Обрадовића“ од К. Трифконића, а увече је давала банкет гостима Српска, Књижевна Задруга. -

Сутра дан гости су разгледали Београд, а у подне им је дават пољски ручак у Кијеву. По подне у 4 часа билл је свечана седница општинског одбора, а у вече представа у част гостију са стране. ; „Политика“.

Учитељско Удружење Доситеју. Приликом прославе открића споменика Доситеју Обрадовићу Главни Одбор Учитељ. Удружења послао је нарочито изасланство у лицу председника Удружења г. Уроша Благојевића и уредника „УЧИтеља“ Мих. М, Станојевића које је положило венац у име учитељства Краљевине Србије на споменик великом Доситеју.

Словенска педагошка библиотека. Главинн Одбор Учит. Удружења по решењу ХХЛХ. Учит. Скупштине установио је Словенску Педагошку Библиотеку у; којој су заступљена педагошка дела словенских педагога.

Спомен плоча учитељима херојима. Глав. Одбор Учит. Удружења одлучио. је да се узида у Учитељ. Дому спомен плоча учитељима изгинулим и умрлим у ратовима 1912. и 13. године и златним словима на плочи урежу њихова имена. Ова ће. се плоча свечано открити приликом састанка ХХХЛ. Учит. Скупштине у Београду.