Učitelj

992 МУЧИТЕЉ

да влада не би правила сметње. Учитељи посланици владине странке нису били активни. Они треба да иду код г. Министра Просвете и да му ставе ултиматум или да се реши учит. питање, или ће напустити Клуб! Тражи да Главни Одбор поново иде код г. Министра Просвете и да се тражи чист и јасан одговор.

Душан Михаиловић. Износи своје искрено мишљење о тешкој ситуацији у којој је наша отаџбина и то своје мишљење излаже у мотивисаном предлогу: 1. да се 5. јануара 1914. год сазову у целој земљи обласни учит. зборови; 2. да се на тим зборовима прочита извештај Гл. Одбора; 3. да зборови донесу одлуку о сазиву ванредне Учит. Скупштине и 4. да се истога дана пошаље телеграфски извештај Гл. Одбору о донетој одлуци.

Ђ. Којић. Констатује своју искреност и солидарност у овом питању, али — појима и тешкоће, у којима се влада налази и са којима има да се бори. Мишљења је да се сачека реч посланика учитеља, који су обећали да ће нам јавити мишљења клуба скупштинске већине.

Дим. Лазаревић. Налази, да скупштинска резолуција има везе са буџетом и да не треба журити, јер се успех од скупштине не може унапред предвидети. Констатује, да су самостални радикали донели један позитиван закон, који је корак на боље и то, правде ради, треба признати. Предлог Д. Михаиловића је помирљив и допада му се. Није зато, да се ма ко плаши; али верује, да учитељи имају начина и могућности да учине штете свакој странци. Неуспех зависи од тога, што немамо довољно јаких и енергичних пријатеља, који би се сложно и свом снагом заложили за нашу ствар. Са скупштином треба причекати.

Св. Ивковић. Напомиње, да би свака резолуција требала да прође кроз Одбор, као и сви предлози. И он је у начелу за скупштину, али не одмах. Управа Учит. Удружења треба да ангажује представнике свију установа и корпорација, које учитељи из љубави помажу и одржавају их, као: Савез Земљ. Задруга, Управу Пољопривред. Друштава, Савез Стрељ. Дружина, Српску Књ. Задругу итд. Мисли, да не треба зборске управе питати о држању скупштине, него их само известити о томе: шта је урађено и шта ће се радити >

На основу изнетих мишљења, Управа Учит. Удружења констатује једнодушност и слогу у своме раду и сагласност у томе, да су одлуке Учит. Скупштине обавезне за Управу Удружења — одлучује да се прими мотивисан предлог Д. Михаиловића и то:

1. Да се 5. јануара, 1914. год. сазову у целој земљи обласни учит. зборови.

2. Да се свима зборским Управама пошље мишљење управе: Учит. Удружења, које ће се прочитати на заказаним зборовима

3. Да зборови искажу своје мишљење о ванредној скупштини

4. Да се то зборско мишљење одмах телеграфским путем достави Гл. Одбору Учит. Удружења.

Спроводно писмо уз ову одлуку стилизоваће: глг. Мих. М. Станојевић, Душан Михаиловић и М. Станковић.

Ц А “ Поља а аса. с