Učitelj

996 учитељ

"Станојевић, Дим. Пауновић. П. Јосимовић, Ч. Тодоровић, Тод. Илић, Ник. Михаиловић, Анта Младеновић.

По извештају економа, одобрени су издаци за Дом по десет рачуна, да се могу исплатити.

П.

По молби М. Милојевића учит. Управа је примила у пансионат његово троје деце по 40 дин. на месец за свако дете и једно дете Томе Јаковљевића за 50 динара месечно.

Ш.

Главна тачка дневног реда, ове седнице, било је писмо Г. Министра Просвете ПБр. 22520, које је већ прочитано на седници Управе "од 22 децембра тг. и одговор на исто писмо.

Поново је прочитапо писмо Господина Министра Просвете раније и затим одговор на исто писмо, који су спремили ггг. Мих. „М. Станојевић и другови.

Поводом овага развила се жива дискусија, у којој су узели учешћа већина присутних чланова, износећи своја мишљења о томе; шта би требало да уђе у одговорно писмо Господ. Министра, што "би требало решити законодавним путем још у овом сазиву народ. скупштине. -

На основу измењених мисли управа се је сагласила у томе; „да је остварење пројекта закона о народ. школама једини начин и најправилнији пут за решење просветног питања и побољшања материјалног стања српског учитељства' То је неподељена жеља „целокупног учитељства. а то је и државна потреба после судбоносних ратова, који су Краљевину Србију скоро двапут увећалии _ изазивали широко поље са рад на просвети, култури и просвећигвању до скорашњега робља у новим крајевима.

3. Пошто и данас има учитеља на војним дужностима то умолити Г. Министра, да поради на томе да се сви учитељи одмах де"мобилишу и да се убудуће на војну вежбу позивају само за време распуста.

3. При законодавном решењу о продужењу рока за полагање учит, испита имати у виду и оне учитеље, које је рат затекао на_ „одслужењу свога рока у кадру где се и данас налази, без икакве плате и урачунати им за пензији и повишицу све време од навр"шеног рока службе у сталноме кадру па до, повратка у службу.

Пројектовано писмо исправиће се и допунити према предњим закључцима и надлежним путем доставити Господину Министру као „одговор на његово писмо.

Са овим је овај састанак закључен.

Секретар, Председник Мил. Ђ. СТАНОЈЕВИЋ |. Урош БЛАГОЈЕВИЋ