Učitelj

~ УЧИТЕЉ |

Београд, септембар-октобар 1920. Св. 3—4. год. !.

Д-р Драг. Ђ. Петровин:

ШНОЛА И ПОЛИТИНА

Истрага коју је повео управитељ школе показала је овакав резултат:

Два ученика из најстаријег разреда, од којих је један био „бољшевик“, а други „буржоа“, посвађали су се због Лењина и Троцког, и, пошто један другога нису могли да убеде мирним и легалним путем, прибегли су физичким средствима: ухватили су сеу коштац и потукли. Трећи ученик опет „бољшевик“, _ бојећи се да његов партијски једномишљеник не под-

легне, појурио му је у помоћ, али је у путу случајно наишао на препреку у лицу школског васпитача, који га је хтео зауставити. Плиткоумни младић јуначки је свалио устављену препону одгурнувши сурово васпитача уз једну кочијашку псовку.

Пресуда коју је Професорски Савет донео по овом догађају гласио је: да се прва двојица казне привременим одузимањем благодејања и трећи искључи из школе.

После два месеца могли сте читати у једном пар-тијском листу пакостан допис, у коме се на простачки начин напада школа, њен управитељ и њени наставници. То је био излив срдите немоћи истераног ученика.

Није ово први пут да се овакве и сличне ствари дешавају на нашим школама. Партијска заслепљеност која је захватила цело друштво увукла се и у наше ашколе тако да се данас по школама „политизира“