Učitelj

Историска педагогика 1

невског грађанства и жестоко нападаше влада због намераваног насиља.

Влада је трагала за писцем, и са врата свих државних канцеларија опомену народ против „бунтовничког списа“. |

Ко је био преступник према државиг

Природно опет један патриота, млади студент теологије Милер. Он побеже ноћу, а свештенство га искључи из свога сталежа. Влада објави вечито прогнанство из Швајцарске. Милер дође у Берлин, где је био као професор све до друштвеног преображаја, када се врати у Швајцарску, где оста до своје смрти поштован и уважен.

Презрени старог друштва били су поштовани од новог !

Стара циришка влада изли свој гнев на младе патриоте. Под претњом губитка грађанских права забрани им се сваки говор и рад против државе; осим тога морали су патриоте да плате два хвата дрва за спаљивање јеретичких списа Милерових. Песталоци због сумње да је суделовао у састављању летећег списа Милеровог и да му је помогао да побегне 6" кажњен са четири дана затвора и доби оштар укор.

Влада забрани орган патриота „Споменик“, а над опасним друштвом поведе се истрага.

Кад је летећи спис Милеров пред зградом Великог Савета спаљиван. Песталоци и Деликер пушили су демостративно луле пркосећи Савету. Већина у Савету затражи у интересу добра државе да се једном удаве отровне змије, које разоравају државу. :

Овим змијама припадао је и Песталоци, коме због његовог великог преступа противу државног поретка бејаше онемогућен сваки изглед на неки државни положај.

Тако је Песталоци жигосан као непријатељ државе у времену, када је се хтео да посвети политичком животу.

Због чега је се Песталоци хтео посветити јавном. животу По његовим сопственим речима због тога;