Učitelj

212 · Учитељ

Словенска култура и литература у ХТХ. веку. Алфред Јенсен професор Универзитета у Шведској — познати слависта и наш осведочени пријатељ штампао је на шведском. под горњим насловом своје студије о нама. Постараћемо се, да дело набавимо и прикажемо га нашој јавности. Сад само напомињемо, да је г. Јенсен наш стари познаник и мио гост“ у Југославији. Поред осталих словенских језика он говори и српски врло лепо, те је превео са српског на шведски Горски, Вијенац — (за тај превод добио је прву награду њихове Академије наука), „Трилогију“ Војновићеву и још неке друге наше“ узоре. Г. Јенсен се је бавио дуже времена у Дубровнику (2 год. ' ради својих студија, а пре рата посетио је Србију и Бугарску“ опет у истој сврси.

: Ж

Обавезна настава из пливања. — Шведско друштво: за спасавање живота одлучило је да се обрати свима надлежним факторима у земљи: влади, министарству просвете, окружним и варошким школ. одборима итд. с предлогом да се свуда у народним школама заведе обавезна настава из пливања.

у ГРИМ. ж

Дом учитељица. — У Штокхолму се подиже дом за пензионисане учитељице. Дом ће бити лепа и велика зграда и: моћи ће примити 60 пензионерки. Свака од њих имаће лепу.

пространу собу и кујницу а имаће сви заједничку трпезарију.

» Зграда ће стати око 3,000.000 динара, а подижу је саме учи-

тељице. Старање око зидања води нарочити одбор у коме су

5 учитељица. За дом се има платити одмах у готовом 209 остатак ће се постепено амортизирати.

Добар пример, који показује, како се и тако крупне ствари могу извршити са мало више личне инИцијативе и колективног“ рада за опште или сталешке интересе.

„Авита“, ж

'ЕНГЛЕСКА Ђачке стипендије. — Према Фишеровом предлогу од;

300.000 ученика средњих школа у Енглеској њих 75.000 при—

мају помоћ од државе да би се могли школовати. ж