Učitelj

Просветни преглед - 213

Музика по школама. — Министар просвете у Енглеској “одредио је једну комисију од најбољих музичара, који ће проучити могућност увођења хорског певања по основним школама и увођење наставе музичке литературе.

Доносећи ову белешку о музици у енглеским осн. школама мило нам је што можемо констатовати да је и наш Ми-_ нистар Просвете по предлогу одељења за осн. наставу предузео кораке да и у Беогр. осн. школама одвоји певање као засебан предмет, кога ће обрађивати нарочити учитељи, који располажу (с већом музичком спремом. У том погледу су већ постављена лица по Беогр. осн. школама из учит. реда који су се истакли

радом на музици. ж

Васпитање радника. — Поред два највећа института за васпитање и образовање радника од којих се Кизкћп СоПесе налази у Оксфорду а Сета! Габошг СоПете у, Лондону, Конференција Рада отворила је у свима већим местима „васпитне секције“ за образовање младића од 14—16 година. По тим секцијама до сада је уписано преко 4000 радника.

Мисли се да ће се на овај начин раднички нивб знатно појачати и Енглеска много-рачуна на овај рад:

-о% |

Недостатак у учитељима. — Ми смо ту скоро јавили да је недостатак у учитељима у Сједињ. америчким државама толики да су читави разреди у Њујорку без учитеља. Исто је стање у Француској, Италији па и Енглеској а главни је разлог томе рђаво економско стање учитеља.

Енглески листови јављају да се број ђака по учитељским школама сваке године смањује. Тако 1916-17 школ. године било је 5694 ђака; 1917-18 било је 5443 ђака; 1918-19 било је 5274 ђака. Нарочито се број мушкараца смањио јер 1908 год. било их је 2433, а 1918 године само 665 ученика.

Према мишљењу Фишеровом требало би још најмање 15.000 учитеља па да се попуне сва учитељска места. И због тога министарство поставља за учитеље масу неквалификованих „лица за привремене учитеље што представља једну болну рану у животу енглеског учитељства. Педагози пак предлажу да се учитељски кадар може повећати једино повећањем учитељских плата које су у садашње време веома мале.

ж