Učitelj

214 Ушиттељ –

"АМЕРИКА

Ново министарсвто. — Нови председник Сједињених. Америчких Држава Хардинг, поднео је предлог о оснивању новог министарства за васпитање и предложио је, да тај портфељ заузме г-ђа Наглећ Тирфоп позната америчка списатељка..

Овај је предлог наишао на опште одобравање и сви истичу, | да ће то министарство бити од огромне користи по вацију..

" Ново удружење. — Ту скоро основано је у Чикагу удружење за фабрикацију биоскопских васпитних филмова. Удружење ће давати филмове на зајам по свима местима, лдаби на тај начин дало могућности свима да се њима користе.

" Удружење је почело да издаје свој лист „Мазџа! ЕдисаНоп“ преко ког шири писмено своју мисију. ж >

Леп приход. — Десет хиљада ученика основних школа. у Зан-[ош5 почели су још пре две године да скупљају стару и неупотребљиву хартију. За две године скупљено је две хиљаде тона такве хартије, која је продата за 38.000 долара.

Од те суме набављена су извесна луксузна наставна сред: ства и остатком је образован фонд за потпомагање болесних | "учитеља. -

ж Избацивање страних језика. — Седам државица Сјед. америчких држава избацили су из програма за основне школе: учење страних језика (немачког) а и остале се спремају да то. | учине због тога што се нови школски програми модитилуа према | НОВИМ приликмма и потребама. _ ж

ИТАЛИЈА.

Ивбор чланова Гл. Просв. Савета. — У италијанском. Гл. Просв. Савету постоје и два учитеља, који се бирају од. стране учитеља путем гласања. Овога пута главну борбу водила су удружења „Уједињење“ и „Никола Тамазео“. Оба оваудружења истакла су по своја два кандидата и већину апсолутну однели су оба кандидата удружења „Уједињење“.

Учитељски синдикат није истицао своје кандидате.

:

Апсеничке школе. — Још "1911 године почеле су се

отварати апсеничке школе за осуђену децу. Данас таквих“