Učitelj

Просветни преглед 285

| ______

ПРОСВЕТНИ ПРЕГЛЕД

ФИНСКА Школски систем у Финској.:

За обавезнс школовање народне младежи у Финској постоје основне школе и продужне школе.

Основне школе деле се на ниже и више основне школе, Учење у нижој основној школи траје две године, и то од 7. до године, а учење у вишој основној школи траје 4 године, од 9 до 13, године.

Ученици који хоће да се школују у средњој школи (лицеју) ступају у средњу школу пошто сврше вижу основну школу и прва два разреда више основне школе, а остали ученици морају довршити целу вишу основну школу, а за тими продужну школу.

Наставни предмети у основној школи јесу: веронаука, ма“ "терњи језик, земљопис, домаћа историја, рачун с геометријом познавање природе (основи физике, хемије, зоологије и бота нике), краснопис, цртање, певање, пољска привреда, ручни радови, гимнастика и поуке у трезвености.

Школовање је бесплатно, а сиромашни ученици добијају бесплатно и књиге и све остале школске потребе.

Школска година почиње почетком месеца септембра, а "завршује се свршетком маја. Школска година траје, дакле, 9 месеци или 36 недеља за најмање 200 радних дана са по 5 часова дневно или 30 часова недељно. ;

Годишњи одмор траје 3 летња месеца, а осим тога има и краћих распуста о Божићу и Ускрсу.

Највећи број ђака у једном разреду може бити у нижим разредима 40, а у вишим 50 ученика.

Пошто су због мале насељености села доста удаљена од школе то сеоске основне школе имају полуинтернатско уребење. Поред школа постоје кујне и трпезарије. Ђаци и наставници се хране заједнички. Држава подноси половину издатака на плату куварица и набавку намирница. Ђаци из имућнијих кућа доносе брашно, кромпир, млеко, јаја и др. Сиромашни ученици добијају храну бесплатно.

Поред државних школа постоје и приватне основне школе.

1 Овај је извештај написан на есперанту, који је преведен за један чешки лист, одакле је узет за наш лист. Уред.