Učitelj

286 Учитељ !

То су припремне школе за ступање: у средње школе, Њих оснивају имућнији људи. Учење у њима траје 3 године, па по том деца ступају у средњу шкоду..

Продужне школе деле се на сеоске и варошке продужне школе, Учење у њима траје две године, а то је од 13, до 15, године, али не свакога, дана, већ, у сеоским продужним школама само 4 часа недељно (свакад по подне, а у варошима само 5 часова недељно, и то за 25 недеља). Тиме се свршава обавезно школовање, које, како се види, траје 8 година, од | до 15, године. |

За опште образовање младежи и припрему за више образовање на универзитету постоје средње школе,

Средње школе или лицеји су мушке или женске, а по настави су реалне или класичне. Учење у њима подељено је на два течаја. Први течај траје 5 година. То је за ученика који · се нећа школовати на универзитету. Ученици који желе сту"пити на универзитет морају свршити и други течај, који траје 3 године, као припремно школовање за више стручно образовање на универзитету или другим вишим стручним школама.“ По свршетку овога другог течаја ученици полажу студентски испит (матуру).

За спрему учите ЉСКИХ кандидата постоје Учитељске Школе.

Учштељске Школе примају ученике, младиће и девојке, који су довршили нижу и вишу основну школу и продужну „школу, а који уз то имају пуних 17 година, иначе морају чекати док напуне 17 година.

Учење у учитељским школама траје 5 година, али се захтева да се оно повиши на 6 година. Према овоме најмлађи учитељ или учитељица мора имати најмање 22 године. Младићи и девојке, који су свршили. оба течаја у средњој упкола (лицеју) и положили студентски испит, могу ступити у 5. разред Учитељске Школе.

Поред предмета за опште образовање у Учитељ. Школама се предају ови предмети за стручно образовање учитељских кандидата; педагогика, психологија, дидактика и етика, а поред њих још и рачуноводство и народна економија, музика (свирање и певање) цртање, ручни ради наука о алкохолизму.

# Овај принцип, припремно образовање за више стручне студије, усвојен је још и у Чешкој и у Бугарској,