Učitelj

Књижевни преглед 297

стају; она је утеха потиштенима, подстицај и награда врел; ностима. ; о qu i Књига је приказивала школске, културне и социјалне прилике у Русији почетком ХХ. века, кад се једва и наслућивао морални слом данашње Русије, Она је била опажена на време, али је „животињизам“ у човеку ипак здерао маску лажне спољашње културности и показао се у баналној наготи „где се под љуском открива звер са жудњом за физичком ситошћу и што већим материјалним богаством“.

Као бивши свештеник писац замишља (оправдано или "неоправдано — показаће време): да је социјално ослобођење условљено моралним ослобођењем и да без хришћанске љубави нема социјалне правде...

Милошевац. 5 " Свет. 0. Аврамовић, учитељ...

Б) СТРАНИХ

Ејзђећ Кгикепђего-Сопхе, Пге Erziehung ije Ктаез гиг "Фезипаћећ. ипа Атгђепзјтсифркен. Занаан—Еерда—Ветип.

Проблем васпитања деце одавна већ занима духсве. И свако доба изгледа, иставља циљ васпитању. Па и за данашње материјалистичко доба нађен је згодан циљ: васпитање радом за рад, који је принцип истакла школа рада. Али сваки циљ "васпитања истакнут је тако с претпоставком да је васпитаник потпуно здрав. Иначе, васпитање може имати и други циљ.

„У овој књизи, коју смо: намерни приказати износи се као циљ васпитања ово: брига да се свако дете, по могућству, сачува од нарушавања, одржи према његовој снази у здравом и несметаном рашћењу, да поступно сазрева за што поузданији и све самосталнији рад, да овакав рад осети као развитак снаге за испунење родитељске и васпитачке дужности.

Овако схваћен и у дело приведен циљ васпитања одиста би народ подигао на десцајну И здравог, крепког и снаж= ног народа.

Код свих се народа, сада, после рата осећа поремећај животних односа, а нарочито моралних. Са опадањем породичног и брачног морала, а тим и друштвенога, опада, не само морална снага једнога народа, него и телесна и духовна.

Људи, којима још народно добро лежи на срцу, увиђају