Učitelj

298 | Учитељ

ово зло и траже му лека, 2 предвиђају сву опасност, ако. се болест бар не предупреди. Само је тешко данас обуставити точак срљања, јер је и цело друштво у срљању!

Књига ова има ове одељке: |. Прерођења; 2. Рано детињство; 3. Школско доба и 4. Младићско, после-иколско. доба.

И ако смо уверени да прикази оваквих дела не могу изнети ствар у потпуној слици, и ако смо уверени да због општег немара за читањем, слабо ко мари да приказе и чита, ми се опет усуђујемо, да бар у најкраћим потезима изнесемо главне мисли пишчеве и да о њима проговоримо. Ово чинимо још и зато, што наш народ најмање пажње поклања овим чињеницама, које г-ђа Крукенберг Конце износи. Код нас се прима. на се дужност родитељска и васпитачка веома лакси без икаквог размишљања о томе, и потпуно необавештени у овим дужностима. Зна се већ, да судија не може бити, ко се за то није нарочито спремао, а обућар и кројач не може бити онај ко не зна то да ради, али зато свако може бити родитељи васпитач омладине, свако може децу и правити и васпитавати! Ама, зар створити правог човека, тако је лака ствар! Ето, отуда беда телесна и духовна. Младеж треба припремити за ове дужности тиме, што треба код ње развити осећање одговорности за будуће генерације. јер, ако се хоће једном народу да- осигура будућност, онда се наш сопстнени живот мора подићи на здравом темељу. Треба да буде жеља и воља наше младежи да се најпре оспособи назвати се родитељем, и да може испунити како ваља родитељску дужност, за коју је чврсто везана и она тако исто важна дужност: васпитачка.

До сада се необично много ценило економско развиће народно и нема спора, да је оно на првоме месту, али је неоспорно да је толико исто важно и народно здравље и народни морал. Деца и младеж кљука се у школама разним знањем, да би се оспособили за што виши положај, за која је везан што већи приход у новцу, а развијање здраве снаге, самоодржавање и чистоћа осећања у сексуалној области, слабо се поклања пажња. И тачно примећује гђа Конце, да одрођавање у сексуалној области има за последицу народно опадање. — У KH воту народа према томе је најважвије, да породице дају здраву децу и телесно и духовно. А да би овога било, најпотребније: је, да младеж себе одржава здравом, да се вежба у самовла-