Učitelj

300 Учитељ

У ово доба треба дете навикавати на чистоту. Ово је нарочито потребно код нас Срба, који се давимо У Hoya OBN и

у кући и ван ове. ; — Свршиће. се. —

НРАЋИ ПРИНАЗИ

А) СРПСКИХ КЊИГА

„Натошевић“ учитељски кеглендар за 1921—22. шк. год. Издање Учитељског Д. Д. „Натошевић“. Цена 5 дин.

Наша вредна браћа и другови из Војводине имају, У ! Новом Саду, своју штампарију (са књиговезницом) и књижару, у којима сваке године штампају и продају поред школских књига за ђаке и учитеље, још и популарне књиге за народ, у које спадају на прво место годишњи календари, Они су само ове године издали 4 велика и 10 мањих календгра, са најновијим илустрацијама из најновијих догађаја, те је то сада највећа наклада српских календара.

Они су издали, под горњим насловом, и календар нарочито спремљен за учитеље, са сликом пок, Ђ. Натошевића нашег заслужног просветно- школског реформатора. Зато и почиње са месецом септембром, као и шк. година.

Поред календарског дела и других потребних ствари, у њему су и све најновије уредбе, које се тичу непосредно нас учитеља. У њему су уредбе о пензији учитељских удовица и њихове деце. Извод из уредбе о додацима на скупоћу држав. службеника и пензионера од 23 септ. 1920 г. са уредбом о посебним привременим додацима на скупоћу од 10 фебр. 1920 год. и уредбом о тим додацима од 28, апр. тек. год. и најпосле уредба о додацима на скупоћу учитеља и професора средњих и виших школа ван Србије и Црне Горе.

За тим долази уредба о накнади трошкова приликом службеног путовања и сеобе; повластице при путовању држав. чиновника железницом; табела наставничких плата у динарима, по годинама службе; државни празници; такса за школске забаве; краткс упутство за предавање појединих предмета. Ово је врло важан и лепо изложен део.