Učitelj

Књижевни преглед 299

дању, да се очува морално чиста и отмених осећања, како за срећу у браку, тако и за срећу деце, а тиме и народа свога. Само ће онда живот бити срећан.

Други део ове књиге говори о животу детета од рођења до поласка у школу.

Како су друштвени односи измењени, те било стога, ште су родитељи везани дужношњћу, тј. радом, ради одржавања и свога и своје породице, било пак стога, што се парови сједињују не више у браку, већ сасвим слободно, ван овога, ради одржавања тако већ рођене деце, г ђа Конце препоручује установе за негу и чување деце. Али би друштво било дужно у првсм реду, да ове издржава. Са измењеним односима живота, све више и више брига за васпитање своје деце пада на мајке, јер је отац и сувише заузет ван куће. Због овога добро или зло дечје зависи једино од мајкиних погледа. Ради тога је потребно да се мајке више спремају за овај тежак позив васпитачки. Само што се и жене брину за политичка права своја, а тај најлепши задатак жена: личну бригу за своју децу заборављају. Али, ма како се времена мењала, природно је, да ће остати увек то, да се мајке брину и старају за своју децу. Љубав, верност и брижљивост не могу се купити за паре.

У доба пре поласка у школу треба да се буде разни погледи и да се поступно навикава на самостално делање, тим, што ће оно све, што треба себи чинити, само урадити, не очекујући туђе помоћи. Давати му могућност слободнога кретања, да би само могло доћи до многих искустава. У ово доба навикавати на рад у кући и у башти. Овде деца могу бити од неоцењиве користи, само им треба стварати радости од рада, којега се лате. Присиљавање нема никаквога дејства. Почети треба са радом у кући тако, што ће се деци дати самосталан посао, на пр.: неговање цвећа од клице до цвећа. Колико ће само први цвет однегованог цвећа изазвати код детета радости! Затим, улити им бригу за домаће животиње, јер је то, не само од велике користи, већ и од велике васпитне вредности. Поред овога треба их навикавати и на животиње ван куће, а с којима се често сусрећемо у животу, као с мишевима, жабама, бубама итд, те онда неће бити онога страха (код женскиња нарочито) од њих. А нарочито навикнути децу да воле птице.