Učitelj

23

може ли се данас још, под оваквим приликама у погледу материјалних средстава, извести обавеза школовања сеоске деце према чл. 24. данашњег закона о народним школама, и смеју ли се и даље остављаши без школовања, ма и под давашњим условима, свршени ученици-це чешверорагредне осн. школе у селима,

Одговор на то питање је:

Обазезна настава по чл. 24. закона о народ. школама мора се и може се спроввсти одмах у свима подељеним школама у селима, која чине сама за се школ. општину, и где раде најмање четири наставника. Ево на који начин:

У свима таквим подељеним школама где раде четири и више наставника, распоред часова у ! и !! разреду саставити тако, да се предавања држе само пре подне — прва два часа научни предмети, а трећи час вештине (писање, цргање, певање и гимнастика) — што би чинило 18 часова недељно под погодбом, да се оно мало програма Науке Хришћанске у та. два разреда пролази на часовима српског језика, а 2 часа ручног рада, који се ни у једној школи и не предаје, за та два разреда елиминвирају.

Слободно по подне та два: наставника 1 и | разреда да проведу на раду у М раз. — евентуално и у М! рав. — у којима ће се настава свести на најбитније авио распоређене на 2 часа =— по могућству на 3—дневно=- 12 часова недељно у зимском течају (од ! окт. — 1 вабилеју и то: српски језик 5 часова; рачуница 3 часа; и пољопривреда у вези с природним наукама 4 часа недељно — евентуално и познавање Отаџбине са народном историјом 3 и природне науке оделито са 3 часа недељно.

Наставницима за рад у вишем течају плаћати хонорар од одржаног часа преко максимума од 22 часа недељно, колико је законом прописано часова за Ги !! разред

Решењем питања о школ. зградама и потребном броју спремног и преданог учитељског кадра постепено се враћати нормалнсј настави и у нижем и у вишем течају, прописаној чл. 5 и 10 закона о народним школама.

Такав сам предлог поднео Министарству Просвете, Од његова решења зависи извођење овако погребног школовања на селу још у току ове школ. године.

Наставна средства.

О њима вреди у главном исто што сам предложио за намештај и учила.

Школска администрација. Да се она правзлно врши, довољно је: 1. Дати аутографисане примерке свију књига, које су управитељи дужни водити; .