Učitelj

24

2. Утврђеног дана кад учитељи са села долазе у среско место по плату, држати учитељ. већа и дати им потребна упутства за вођење администрације; и

3. Уз полагање практичног учит. испита тражити од кандидата знање школ. закона и вођења администрације аналогно као на професорском испиту.

Кад се поступи овако, тешко је предпоставити да свршени ученик-ца учит. школе не могу после осмогодишњег школовања схватити и вршити једну тако просту администрацију као штозје она сеоских школа.

Не слажем се са предлогом неких од вас, да се школ. администрацији ученици упућују још у учит. школи предајући је.

Школски одбори и управитељи.

O томе остављам исцрпније да говорим нашег народног

састанка. Налазим да је установа школ. одбора савремена духу новога социјалног поретка. Гражити укидање тих одбора, по мом мишљењу, значи тражити прекид за сада јединог конгакта школе и породице. Чак и онда кад родитељски састанци постану У животу народне школе чинилац у интелектуалном и моралном и моралном васпитању школ. омладине, и онда установу школ. одбора као савремену треба одржати.

Сјајни су изузетци да је која ошштина исплатила школи не само дуговни прирез, већ и целокупан овогодишњи.

Једнодушни је вапај свију вас, да се школи не даје или даје с тешком муком оно што њој припада, без чега јој нема опстанка.

а Садањи закон о народним школама је питање издржавања народних школа јасно прецизирао. Што је стање у том погледу скоро очајно, узрок није у закону, но у извршиоцама закона. Што су они“такви, узрок треба тражити у јавним декларацијама, да се државни чиновници, извршиоци закона, постављају у размери њихових политичких убеђења и на тај начин државни и народни интереси потчињавају личним и партиским. · Код таквог схватања дужности и квалификација државних чи новника није могуће учинити знатну поправку у издржавању народних школа.

Срећом, таквом издржавању и снабдевању народне школе скоро је крај: новим пројектом закона о народним школама то издржавање пашће на терет државе, а законом о државним чиновницима, налајмо се, престаће досадашње потчињавање државних и народних интереса личним и партиским. А кад закон буде највиша воља за све и свакога, онда ће и граЂани испуњавати све своје обавезе и дужности према држави.

Дакле, ја вам препоручујем, да при. изради школ. буџета водите највеће старање, да они не примашују економску снагу