Učitelj

28

Исто тако та јавна предавања морају бити и методска. Без великог је успеха говорити о нези тела, док се не зна његов састав и радња појединих органа; без великог је успеха товорити о култури жита, кад се не зна живот биљке и састав земљишта. А кад се та предавања, израђена популарно од најкомпетентнијих лица, израђена методски, везала. са огледом зи очигледношћу, онда би њихов успех био несумњив. Кад би се, нпр. предавање о борби са заразним болестима везала са дезинфекционим апаратом и купатилом, о чему сам раније говорио; кад би се предавања о култури жати везала са огледима у школ. башти; а познавање Огаџбине и народа са биоскопом, или пројекционим апаратом, па ма и чаробном лампом, коју може и треба свака народна школа да има, онда би такво просвећивање било у ствари народно просвећивање у циљу народног пропорођаја, његовог економског благостања његове среће.

Држати, пак, та јавна предавања у школи, везати их са малом школ. свечаношћу: певањем, соколским вежбама, реци"товањем одабраних народних песама, решава се у исти махи једно значајно питање из живота саме народне школе, питање што чешћег и ближег односа школе и породице, тако значајно за морално и интелектуално васпигање шс«ол. омладине, питање, о коме ћу вам на једном од будућих састанака наших нарочито говорити. ; ;

Предлози.

У реферисање свих виших предлога, које сте на закључку. тодишњег извештаја поднели, нисам се овога пута могао упустити, јер њих има доста и разноврсних.

- Стога сам је ставио на дневни ред као трећу тачку рада на овоме скупу. _

У колико их ја нисам додирнуо у овом своме реферату, молим вас да то учиниге јер међу тим предлозима има таквих, који су у тесној вези с наставом у народ. школи, као што је, нпр. онај школг. надзорник ср. мачванског: Израда ручних књига (уџбеника) за наставнике.

Завршавам овај свој реферат, који је морао бити оволико дугачак, јер први пут излазим пред вас, школ. надзорнике Штјумадиске Области, којима је поверен највећи и најделикатнији задатак, што га у једној држави и народу може бити: задатак васпитања народног подмлатка за виши, моралнији, интелекту„алнији и срећнији живот. Завршавам га речима из једног од четири Еванђеља од Е. Золе — La Verife — које је посвећено „величању народче школе и народног учитеља:

„Учење благословени нишчи духом јесте најгрубља и најстрашнија лаж, која је кроз векове држала човечанство у каљузи беде и ропства“.