Učitelj

29

„Не! Не! Нишчи духом су права марва, предмет робовања и патње. Све докле буде множине нишчи духом, биће тих бедника, марве, експлоатисане од бескрајно незнатне мањине“.

„Срећно човгчанство биће једнога дана оно човечанство;, које ће знати и хтети“.

„Најцрњи песимизам библије од кога треба ослободити свет, заплашен и смрвљен још од пре две хиљаде година, јесте да живи само за смрт. Ништа није више тако застарело ни тако убитачно као старо семитко еванђеље, примљено још и данас као једини морални и социјални законик“.

„Благословени нека су они који знају. Благословени нека“ су умни; људи од воље и акције, јер земаљско царство њима ће припасти“.

„Греба радити на ослобођавању скромних и малих, треба: се старати створити од њих умне и слободне сутрашње грађане. Популацију, затуцану незнањем и лажју, неспособну да“ буде правична, треба победити и задобити помоћу њене деце,, помоћу деце дечије, па изучити је, и мало, по мало створити. народ Истине, који ће тек тада бити народ способан за правичност“. „То је дужност највиша, добро дело најпрешније, дело од“ кога зависи земља, њена снага и њена слава у њеној мисији носиоца слободе и правде кроз епохе и кроз друге нације“.

- Одмах по завршетку читања јавио се за реч г./. /овановић и предложио; ·

Да се овај реферат одштампа у засебној књизи, која да се пошаље свима шк. надзорницима ове Просв. Области.

Г. Мих. Кашић предлаже да се исти штампа у „Просв. Гласнику“.

Г. Ст. Станишић додаје да су раније у „Просветном Гласнику“ штампани год. извештаји шк. надзорника, који су били од велике користи свима учитељима. Налази да би и сада то требало практиковати, а нарочито да би требало штампати овај реферат.

__Г. Љ. Селиковић вели да је Држ. Штампарија дужна да овај извештај штампа као службен, па ма то било и у засебној књизи, ма у коме своме службеном органу.

Г. Инспектор изјављује да ће учинити по жељи Већа и "да ће овај реферат дати „Просв. Гласнику“, а кад већ буде имао готов слог, онда се може и засебно одштампати.

После овога прелази се ни дискусију о појединим тачкама дневнога реда, које су овим рефератом исцрпно: расправљене „