Učitelj

3!

"Г. Ж. Крстић: Напомиње да Министарство Просвете има | азрађене планове за три типа шк. зграда које према потреби може свака општина сама прекопирати. Питање о подизању шк. зграда ушло је у нови Устав; преноси се на области. Према овоме, није држава, него су области дужне да се ста"рају, о подизању зграда, а држава треба само да нађе зајам. Предлаже да се прими предлог г. Инспектора.

Г. Ј. Петровић : Социјалча правда не може бити задовољна. ако се сиромашни крајеви оставе сами себа. У том случају културно ће напредовати само имућни крајеви.

Г. Др. Младеновић: Констатује да још има села у непосредној близини престонице, која немају шк. зграда нити се интересују за њих. Мисли да је најпрече подићи сваком селу шк, зграду, па ма и најаростију и од најлошијег материјала. То је једини пут за просвећивање.

FT, Ст. Станишић: Има доста општина које су у могућности да подигну велике и модерне шк зграде, али нема ко да их на то нагна. Пр. Вел. Мокри Луг и село Младеновац које има велелепну механу а школа му је страћара која мора да се затвори. Предлаже да се, као последњи тип шк, зграде, уведе и дрвена јер је боље и такву имата, него никакву.

Пошто је овим дискусија исцрпљена по овом питању, то Веће прима прву тачку дневног реда по предлогу г. Инспектора за тим се износи на дискусију:

О намештају и училима.

Г. Инспекшор: У своме извештају предлаже да се од државе, које су дужне да нам исплате ратну одштету у новцу, изузму учила и шк. намештај у натури. Држава би по требовањима свих школа израдила списак најпотребнијих учила и намештаја, па кад би то све примила, онда би по требовањима ги разделила.

T. J. Костић: Предлог је уместан и мислим да би га -требало примити без дискусије.

T. J. Пешровић: додаје да би од Немаца требало трасжити и покретне шк. зграде.

Г. Ј. јовановић: Пошто су неке школе већ снабдевене, „њих би требало изузети.