Učitelj

Г. Инспектор: Тражило би се по списку само оно, што је потребно. |

Г. Ст. Станишић: Слаже-се са овим предлогом, само додаје да би се требало побринути и за будућност. Предлаже да се оснује један велики завод који би у будућности снабдевао целу земљу училима и шк. намештајем.

Г. Селаковић: Набавка намештаја и учила треба и у будуће да се врши преко Инспектората или Министарства.

Г. К. Загорац износи пример како је Подрински округ сам набавио за све школе у округу школске апотеке.

__ JJ Александровић мисли да би ту улогу могло и требало да узме на себе Учитељско Удружење. Уз то, оно би требало да оснује и један педаг. музеј да приређује изложбе. Учи- | тељи окр. крагујевачког одлучили су већ да оснују у Крагујевцу: окружни педаг. музеј.

Г. јова Јовановић. школ. надзорник за Београд, који је у току дискусије дошао као гост, предлаже да се из средине присутних шк, надзорника одмах образује једна комисија, која би требала да проучи сва учиза, која би нам те државе могле“ ставити на расположење те да изабере само, што је у истини корисно и савремено.

Г. Сима јеврић. проф, који је такође у току дискусије · дошао као гост. папомиње да, са гледишта емпиријске психологије ти музеји треба да уђу у састав дечјих психолошко-педагошких института, које треба првенствено основати. Противан је предлогу г. Ј. Ђ. Јовановића, да нека комисија бира и намеће која учила треба узети, већ да сва учила треба у овим психолошко-педагошким институтима брижљиво испитати, па тек онда одлучивати која да се набаве, а која не.

Г. Д. ). Филиповић слаже се да би један институт који би се створио у Министарству Просвете, требао да даје директиву у овом правцу. Без очигледности нема солидне наставе. За очигкедну наставу треба бирати средства заснована“ и створена на дугом искуству. Узима за пример историјске: слике наших признатих уметника.

TF. В. Качавенда мисли да би ипак било паметно образовати једну комисију, која би водила рачуна да нам се неутрапе ствари преживеле и неупотребљиве,

— Свршиће се. —