Učitelj

582 Учитељ

стога је, несумњиво, важније као мотив народнога црквеног певања. Покојни Ст. Ст. Мокрањац је први у нас забележио по црквено-народном напеву: „Осмогласник“ и „Страно пјеније“. Те две збирке носе на себи обележје етнографскога карактера. Но, његова издања, штампана у ограниченом броју примерака (Осмогласник је литографисан у свега 500 прим,), нису могла задовољити ни најпрешнију потребу, јер се те књиге данас, кад смо се еманциповали епохе разних „кука и верига“, много више траже него раније.

Да би олакшао својим ђацима учење црквеног певања, потрудио се и израдио је с успехом „Осмогласник“ и наш педагог- музичар госп. Б. Јоксимовић, опет по црквено- народним: мотивима, а по певању познатога зналца црквених мелодија, проте г. Мих. Милићевића. Г. Јоксимовића је, као што рекосмо, на тај незахвалан посао нагнала велика потреба коју је осетио као дугогодишњи наставник женске учитељске шко те: у Београду.

Сем Осмогласника, као додатак, израдио је аутор трогласно и неке од потребних пригодних несама при: Благодарењу, Опелу; Водоосвећењу; Венчању; Сечењу колача, као и Тропар Св. Сави (по срп. слов. редакцији).

По својој стручној и техничкој обради, Осмогласнк госа. Б. Јоксимовића заслужује да га има свака школска књижница;: сваки свештеник и црквена библиотека; сваки учитељ, као и сви ђаци богословија и учитељских школа. Новац и наруџбине: треба слати писцу, г. Б. Јоксимовићу, проф. музике женске учи тељске школе — Београд. Драг. П; Илић

Здравствени покрет. Орган здравствених задруга. УреЂује Централна Канцеларија здравствених задруга. Год: 1. Април 1822. бр. 1. Београд.

Веома благородно и племенито поље рада нашем учитељу, које се потпуно слаже с његовим узвишеним позивом у улози радника на народном просвећивању, јесте поље акција на стварању здравствених народних задруга, које су се почеле у новије време јављати у нашем народу, и од којих се очекује прави народни препорођај.

У програмном броју Здравственог покрета, органа здравствених задруга, који смо добили о Ускрсу, изнети су мотиви