Učitelj

Белешке 591

ВЕЈЕШЊНЊЋЕ

Дом Југословенског Учитељства. Главни Одбор Учи"тељског Удружења Југословенског Учитељства занимао се је у својим седницама питањем о подизању Југословенског учитељског дома у Београду, пошто се за то осећа велика по"треба. Садањи Учитељски Дом србијанског учитељства је недовољан за потребе уједињеног целокупног југословенског учи"тељства. 'На једном своме састанку у овом месецу тим питањем занимао се је и Београдски Учитељски Збор, који је изабраси одбор од 12 лица који ће бити Главноме Одбору на помоћи око извођења ове идеје. Учитељска скупштина и зборови по то унутрашњости занимаће се МИ овим питањем у току ове године.

Породична жалест, 12. ов. месеца умро је у Љубљани ФВитко Јеленц, новинар и уредник слозеначког „Јутра“, син нашег уваженог друга Луке Јелевца управитеља грађанских школа у Љубљани и повереника Учитељског Удружења. Прерана смрт овога младог нашег патриоте, који је ношен младићским родољубивим жаром оставио још 1913. год. свој родитељски дом да притекне браћи у Србији у помоћ за време балканског рата, који је у редовима наше војске сарађивао, после, у ратовима за „ослобођење и уједињење вашег целокупног народа од 1914—1918. године, ожалостила је не само његове родитеље већ и све нас.

Нека му је вечан спомен и лака земља које је љубио свом жаром своје родољубиве душе, а родитељу г. Јеленцу топло саучешће у тузи.

Ж

Педагогика и Универзитет. Наш сарадник г. Др. Воја Младеновић учитељ одржао је на збору Београдских учитеља 2 априла ове године предавање о Педагогици и Универзитету и с овим у вези о учитељском образовању.

Добро је то што је г. Младеновић расправљао ову тему, које је збиља акутна, али потребно би било обрадити и тему: Педагогика и Министарство Просвете. Тамо изгледа да је кључ за решење питања и Педагогике на Универзитету. Ни на једном вишем месту у Министарству Просвете нема шефа "одељења с вишом педагошком спремом па чак ни у одељењу