Učitelj

682 Учитељ

Неколико лепих и интересантних сличица нашли смо у оделењу за негу зуба. Исто тако заслужује снаку похвалу оде | љак о болничној неги болесног детета и одељак о здравстве"ној станици.

Тужно је било видети у оделењу деце са телесним недостацима три слепа дечака како пипају прстима по испученим словима својих књига и гласно читају народне песме. То су "били малишани из дома слепих у Земуну. У истом одељку "изложена је организација завода Дома Глувонеме Деце и Ор"топедског Завода.

Нарочито је интересантно олељење у коме су изложени дечији радови Питомаца Женског Друштва, Дома за васпитавање малолетника Друштва за заштиту и помагање деце, Дома «слепих у Земуну и др.

На изложби су врло много заступљене и дечије игре, "вежбања и спортови. Изложене су фотографије разних врста гимнастичких игара и мали модели гимнаст. справа. Ту је приказан рад Соколских Друштава и рад Скаутских Друштава.

На изложби је приказана цела дечија литература, књиге "часописи и новине у којима се третира дечије питање.

Тако исто одржана је на изложби утакмица одојчади од 1—12 месеца старости.

Овај културни покрет достојан је сваке похвале. Здрава деца најјачи су стуб и држави и друштву. Од здраве деце постају здрави људи, способни за умни и телесни рад.

НЕНРОЛОГ ЈЕДАН НЕЗНАНИ ГРОБ.

Априла 5. ове године умро је у Крушевцу стари пензионисани учитељ Сима Поповић бив. дугогодишњи учитељ у В. Шиљеговцу, у 77, години живота.

Данас, када се пише у новинама само о великим стварима, или о таквим ситницама да се насмејете. кад прочитате, чиме се људи забављају; није никакво чудо што је чика Сима Поповић учитељ, који је скоро 50 година учио српску омладину, увршћен у незнане гробове, пре, него што је умро. Јер његова смрт није нигде забележена ни објављена.

Зашто Зато што није био велики! А шта је то великог Велико је оно што људи огласе за велико. По данашњем схватању велики човек може постати само онај, који пише књиге