Učitelj

Управљање школом 711

њих сипа помало незгорелог ђубрета. Они се преко зиме скупе у те јаме због топлог ђубрета и онда их је лако потући,

5. Кад се на стаблу дрвета примете струготине или да отиче сок из дебела дрвета, онда је то поуздан знак, да у том дрвету живи буба јабуков штампар. То је мала буба. Она се најпре уврти у лику и то обично при врху дрвета. Њени црвићи буше лику на све стране, Убијати је треба на легалу жицом.

6. Има једна буба, која у априлу снесе у цвегне пупољке јабуке по једно јаје. У мају изиђу из јајета црвићи, који једу цвет. Услед овога и цвет и црвић падну на земљу. Црвић се зарије у земљу; од њега постане жућкаста чаура и из ове потпуна буба, која се храни младим лишћем. Презими под старом кором. Та буба зове се јабукова пипа. Она се тамани одлубљивањем старе коре: скупљањем опалих цветова и спаљивањем. У осталом најбоље је кречити с јесени воћке јер се под окречену кору нерадо крије. Исто ово и овако ради и крушкова пипа.

7. Има једна друга јабукова пипа, која у зелен род снесе јаје и тако поквари род. Да се не би развила у потпуну бубу, треба крајем маја стресати јабуке, да опадну оне, у којима је црв па дати свињама да поједу.

8. И шљивова пипа ово исто ради. Због овог штеточине добро је окопавгти воћке.

9. Буба, што снесе јаја у плоду воћа, због чега имамо црвљиво воће зове се смотавац. Од њега страда наше најлепше воћа. Завија се у беличасту паучину под кором и другим местима. Противу њега треба скидати стару кору и спаљивати и скупљати црвљив род. Ово исто важи и за шљивов смотавац.

10. Нема скоро дрвета на којем не живи по која гусеница, Они разноврсни лептири, које у пролеће и дању и ноћу виЂамо снесу јаја и из њихових јаја буду гусенице.

Противу овог гада средства су; скидати гнезда па спаљивати; спаљивати гнезда на дрвету, помоћу нарочите лампице; таманити све лептире кад год се може, обом свиленог лептира.

Најбоље било, ако би се оне стране, од које ветрови највише шкоде воћу, подигли честу (шумицу) од неколико ара поред шљивара, да у њих намамимо ситне птице — чуваре