Učitelj

710 Учитељ

кве књиге. Праве се науке у примени вазда допуњују, а колико је филолошка наука у нас помагала да се и у другим важним питањима иде право и поуздано — то је показао Ђ. Даничић у овом свом раду још пре седамдесет година.

.

Влад. А. Марковић. Смедерево Јправљање школом у вези са просвећивањем одраслих

— Свршетак, —

Где су брежуљци и косе окићене шумом ту су и воћњаци окићени плодом. Сад, да побројим непријатеље воћа, о којима смо у школи учили.

1. И питоми и дивљи зечеви глођу зими кору младом дрвећу. Противу њих помаже ако се окречи стабло, али тако, да се у креч помеша крви или рибље масти или људског измета или пиштевине. Воћку треба премазати по стаблу за један мегар висине Повређену воћку, пре него што се рана. сасуши треба премазати блатом од смонице помешане са говеђом балегом и са по мало пепела.

2. Мишеви и једна врста мишева, који се зову волуари штетни су, што нагризају површне жиле воћкама а често пута и врат воћке. Противу њих употребљава се: жито натопљено у раствору стрихнина (добија се у апотеци) или разбацати куглице сира, у које смо пре тога метнули по мало фосфора.

3. Гундељ је веома чудна буба. Снесе у земљи до 40 јаја, После 3—4 недеље од јаја буду црви, који живе у земљи до 5 година. Кад црв буде велики учаури се и другог пролећа постане буба гундељ. И као црв и као савршена буба велики је штеточина. Као црв сатире жиле, а као буба: шуму, лозу усеве и др.

Гундељи су обично рано ујутру на дрвећу па их онда треба отресати и погазити. Где се намноже, ваља сејати салату и мркву јер се око њихових жила радо скупљају па их ту можемо побиги. (Показати слику гундеља и истинског гундеља).

4. Ровац. Живи у земљи; нагриза корен младих воћака (слика). У његовом гнезду има по 200—300 јаја. Најбоље је, кад се онде, где се намноже ровци ископа неколико рупа иу