Učitelj

714 Учитељ

ЈИ

стицање за усавршавањеу да се развије љубав према школи и увиди у одраслих потреба за њом; да се посредно и непосре"дно обавља просвећивање одраслих; да се редуцирају несугласице и мржња, а развија љубав према просвети, према раду за властито добро и добро државе, коју нам је Бог даровао.

Кад на озај начин учитељ дигне свој ауторитет, у очима мештана, онда су друге погодбе, око управљања школом самим овим отклоњене.

За организовање око неких десетак установа, у раду учитеља ван школе, како се то из Просветне Централе наређује, немогуће је за сад друкчије, јер за то многи наши градови, а још мање села, немају довољно културних људи, који би то могли изводити и извести.

На овај начин жеље Министарства, за просвећивање одраслих, у ширим слојевима најбоље би биле остварене. Учитељев рад кретао би се у главном у два правца: рад у нормалној школи и припрема за све свечаности свака 2— 3 месеца. У противном његов би се рад, нарочито онде, где је један наставник расплинуо тако, да би крајем године дао само негативне резултате и у редовној школи и у школи живота.

За овај циљ надлежна просветна власт имала би, да се постара, да осигура уредно издржавање школа, у колико то оваквим радом, не би било скинуто с дневног реда; да даје импулса и погодне лектире за наведени циљ,

Ево и једне скице учитељевог говора, при овим свечаностима. Мила децо, поштоване сестре и драга браћо:

Ето, чули сте, данас, из уста оних, који су вем најмилији, из уста ваше рођене деце, којим путем мора да иде наша народна школа и шта хоће она да постигне таквим својим радом..... Каже се: „Сложна браћа нове дворе граде, а несложна и старе продају“ и „Договор кућу гради“. Ову народну мудрост, морамо данас највише имати на уму, ако себе волимо, ако децу своју волимо и ако нам није свеједно: шта ће бити после нас од ових малих, у којима продужавамо свој живот. Министарство Просвете препоручује овакве састанке широм целе Краљевине. И, ја држим, да и ваше жеље и мисли погађам, ако овде, на овом свечаном скупу, у овом светом дому, изјавим пред свима вама, да нам ови састанци, ови договори