Učitelj

Управљање школом 715

и обавештења школованих са нешколовгнима, могу донети раз_ новрсне користи, од којих ћу споменути само неколике.,... Молим вас, да их чујете „На овим састанцима, ми ћемо се више зближити и упознати; на овим састанцима, само по себи от: пада ће од нас оно, што нам неваља; а замењивати оним што је поуздано боље и за породицу и за село и за целу државу; на овим скуповима ми ћемо боље сазнати наш положаји унутра и споља и ојачати осећања јаче љубави према Уједињеној Краљевини. Овде имамо да лечимо све недуге наше средине. На овај начин спремићемо ове мале, које сте мојој бризи поверили, да буду способнији од нас, да послове своје прихватају са више разумевања и не лутају, као што се тоу многим нашим насељеним местима, данас чини. Ја желим и радим на томе, да моји данашњи ученици кроз неколико година, имају у свом селу, све потребне установе, које село могу срећним учинити.

Као што ћете из идућих наших састанака видети, ја ћу се постарати, да вам покажем пут, којим, ако пођемо, за кратко време, у нашем селу, не би морало бити беде ни јада ни за сиротне ни за имућне, што је данас случај у свакој другој кући па била она имућна, била сиромашна.

На овим састанцима, моја је жеља, да искључимо из наших домова: незнање. леност, многе празноверице н неке неразложене обичаје.

Да би то постигли морамо се узајамно помагати; имати међусобног поверења; развијати вољу за радом па је успех ту.

Прегаоцу Бог помаже. Завршујући овај први састанак ја вас молим, да ми не замерите, што сам вас оволико задржао и да сами одредити за 3—4 недеље други састанак.

Кренимо у име Бога на пред.