Učitelj

Задаци учитељске организације 19

Преставници немачке педагогије не сматрају ово ни за какву ману и недостатак у образовању школске деце, јер сва "настава у народној школи мора бити васпитна, и јер образо-вање моралне воље код деце треба да дође као последица њиховога умнога развитка; док преставници педагошке науке у „Америци и Енглеској, где се на све то гледа реалније, налазе да не треба чекати да се племенита осећања и лепе навике код деце јаве као последица умнога развића, већ да школа. треба да и нарочитим утицајима утиче на изазивање и стварање племенитих осећања |H лепих навика код школске деце. „У томе уверењу у Америчким и Енглеским школама, а по угледу на њих и у чешким народним школама, заведен је на"рочити предмет за извођење јачега утицаја на добро васпи"тање младежи, и то за утицај код млађе деце моралне поуке, а код старије грађанске поуке (познавање грађанских права и дужности).

Неоспорно је да би увођењем ових предмета и у програм наших вародних школа знатно појачало утицај и наше народнс школе на васпитање младежи, а нарочито сада, кад се и у нас, као и свуда, осећа јако опадање моралности, као последица. „дуготрајних ратова, и када се у нас, због нових државних и националних прилика, утицај на стварање националне и грагђанске свести истиче као особито значајни задатак наше народне школе,

И у погледу извођења наставе у нашим народнрм школама опажају се значајне мане и недостаци, То се опажа прво, "у великоме недостатку потребних учила за рационално изво"ђење наставе, и друго, у недостатку учитеља ва извођење наставе из стручних предмета. У напредним земљама ученици народних школа у школским биоскопима посматрају историјске догађаје, изглед појединих предела, вађење и топљење руда, израду стакла, израду хартије, и друго, а у нас ни престо"нички учитељи немају да покажу школској деци ни какву добру слику; наше народне школе немају ни једне добро израђене мапе специјално за школску потребу, па чак ни добру шкољ "ску таблу. По томе се може ценити колико су јасни појмови "код школске деце о ономе што им се предаје у школи.

У напредним земљама наставу из стручних предмета, као што су: цртање, певање, ручни рад, гимнастика и др. изводе

0%