Učitelj

26 Учитељ

ДРУГИ ДЕО

НАЧЕЛНИ ПРОГРАМ учитељске организације у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца

|: Карактер учитељске организације.

Југословенско Учитељско Удружење није сталешка организација са задатком да заступа и брани само своје сталешке или класне интересе, Југословенско Учитељско Удружење је културно-просветно друштво са задатком да потпомаже просветно-културни развитак своје домовине.

За остварење тога свога задатка Југословенска Учитељска Организација ради у овим правцима:

1. Проучава просветне прилике и народни живот у свима покрајинама преко својих чланова, учитеља, који живе и раде у непосредном и непрекидноме додиру с народом.

2. Прати развијање и напредовање у осталим државама у културно просветноме погледу.

3. На основу познавања наших просветних прилика, чароднога живота и његових погреба, као и сувремених просветних прилика у других напредних народа, служи као иницијатср и саветодавно тело у пословима за побољшање наших просветних прилика ради подизања и јачања духовне културе. нашега народа, а тиме уједно и на подизању и јачању и његове материјалве културе, а што омогућава развијање и напредовање нашега народа и у свима осталим правцима развијања и напредовања.

Како се подизање и јачање духовне културе у једноме. народу постизава путем школовања народне младежи у народним школама, то се при изради школскога система, с обзиром на сувремене народне прилике и потребе, мора обазирати и на значај учитеља народних школа, као школских. раденика, јер је учитељ у истини душа школе, која оживљава и све прописе школских закона и све прописе педагошке науке, без чега и једни и други прописи остају мртво слово на хартији, због тога и Југословенска Учитељска Организација мора

се сгарати и за добру спрему учитељскога кадра и ва добро.

уређење учитељскога стања и положаја, и у толико и Југосло--

|

паса ава Авио

ас