Učitelj

Задаци учитељске организације 29

школовањем од по 10 месеци. Мушка и женска деца школују се у њима одвојено. .

Ове школе могу се називати за мушкарце Грађанске Школе, а за девојчице Девојачке школе.

Прелазак из ових школа у средње школе није допуштен, пошто би онда ове школе изгубиле карактер школа за продужно образовање народне младежи, па добиле карактер нижих средњих школа, и онда се не би постизавао прави задатак који требају да имају као школе за продужно образовање народне младежи.

Сеоске продужне школе отварају се поред сваке основне. школе у селима и варошима и варошицама испод 5000 ставовника за сву мушку и женску децу, која по свршетку основне школе не ступе у средњу школу.

Сеоске школе за продужно образовање сеоске младежи имају два ступња. Први ступањ има три разреда, у којима школовање траје по шест месеци, од почетка октобра до краја марта, са по два школска дана преко недеље,

Настава у овим школама изводи се у истим зградама у којима се изводи и основна настава. и са истим наставнипима који изводе и основну наставу Зато се у те дане, кад се изводи продужна настава, неће изводити основна настава.

На овај начин нити се родитељи лишавају дечје помоћи у домаћим пословима због школовања деце, нити се младеж лишава потребнога продужнога образовања због помоћи родитељима у домаћим пословима, већ се задовољавају обадве потребе, и уштеђују издаци на подизање нарочитих зграда и плаћање нарочитога учитељскога кадра за извођење продужнога образовања сеоске младежи.

Други ступањ сеоских продужних школа чине Г, рађанске: Школе за сеоске младиће и Домаћичке Школе за сеоске девојчице, који сврше нижи ступан сеоске продужне школе, Настава у њима траје 10 месеци са непрекидном наставом од. почетка септембра до краја јуна. Оне су интернатски уређене на задружној основи. Ове се отварају по срезовима. У свакоме срезу мора бити по једна Грађанска и по једна Домачићка Школа, а по потреби и више, Оне се подижу и издржавају из: општих државних срестава, а потребно земљиште за њих дају сревови, | |