Učitelj

28 Учитељ

Забавишта нису општа потреба, зато се неће отварати у свима местима и за сву децу, већ само у оним местима где за то има потребе, и онда је похођење забавишта обавезно.

Основне школе. Школовање деце у основвим школама је државна и национална потреба, зато се основне школе отварају по наређењу државних школских власти без погледа на вољу и расположење родитеља или становништва, и зата је школовање у њима обавезно за сву нормалну дораслу децу за школовање обојега пола без разлике.

Задатак основних школа је: да се у њима правилно развијају телесне и душевне моћи под систематским утицајем стручних васпитача и наставника код све деце обојега пола, и да деца у њима добију основна знања из појединих наука и основна вежбања у појединим врстама уметности, што ће служити као припрема за школовање у продужним, стручним или средњим школама.

Школе за продужно образовање народне младежи су неопходна потреба за сву децу обојега пола без разлике, која по свршетку основне школе не продуже школовање у средњим школама, зато је и школовање у школама за продужно шко-ловање обавезно за сву децу по свршетку основне школе, која ве продуже школовање у средњим школама.

Задатак школа за продужно образовање народне младежи је: да се стечена основна знања из наука и вежбања из вештина у основној школи прво понове и утврде, па затим и допуне и прошире тако, да народна младеж стече у њима потребна знања и умења како за све домаће послове којима ће се одати после школовања, тако и за свесно вршење свих грађанских дужности, како би, кад постану људи, у све те послове уносили што више знања и умења, и по томе се видно разликовали од нешколованих. .

Школе за продужно образовање народне младежи по свршетку основне школе деле се на варошке продужне школе и сеоске продужне школе, а сеоске продужне школе још и на нижи и виши тдечај. Све продужне народне школе деле се још и на мушке и женске продужне школе.

Варашке продужне школе отварају се у варошима са преко 5000 становника. Оне имају три разреда са непрекидним