Učitelj

Задаци учитељске организације 35

7. Настава из наставних предмета који се предају кроз више разреда и течајева подесиће се тако да се настава из тих предмета у вишим разредима и течајевима постепено про. еширује и допуњава.

8 Наставним програмима прописује ce H OU. трајање "наставе у појединим разредима свих врста народних школа, а наставним плановима прописује се број недељних часова за „сваки наставни предмет и сваки разред свих врста народних школа, Наставни програми и планови морају бити у потпуној „хармонији..

9, Потребно је створити могућност да ученици и ученице «народних школа, а нарочито у школама за више или породично · образовање, могу, поред обавезних предмета, добити знања и „из необавезних предмета, која би им знања или умења могла "бити од користи у животу, као што су: музика, стенографија, дактилографија, вештачки женски ручни радови, књиговодство, “страни језици и др.

10, За рационално извођење наставе у народним школама потребна је да све народне школе буду што пре снабдевене "свима потребним училима. Тога ради захтева се да Министар. ство Просвете узме иницијативу за израду потребних учила "ва све врсте народних школа, било оснивањем државних завода ' "за израду потребних школских учила у земљи, било помагањем "приватне иницијативе да се задовољи ова потреба.

11. За извођење рационалне наставе у народним школама потребни су и добри уџбеници. У томе погледу истичу се ова · начела и захтеви: Интереси државе и нације захтевају да се «израда и употреба уџбеника у народним школама не може оставити без државне контроле, а интереси наставе и васпитања у народним школама захтевају да ово право државне контроле не спречава слободну утакмицу у изради уџбеника за извођење наставе и васпитања у народним школама. Стога се захтева да се монополисање уџбеника за народне школе укине -као штетно за унапређење наставе у народним школама, па "допусти слдбодна утакмица која потпомаже унапређење наставе 'у народним школама. }

Монополисање уџбеника је, рудименат из старога конзерсвативнога доба, а слободна утакмица означава и омогућгва. „потребан прогрес.

3*